ČESTE PROVALE

Spremate se na godišnji? Policijac savjetuje što obavezno napraviti prije odlaska

06.07.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Ljeto je i vrijeme je godišnjih odmora. Brojni građani odlaze na ljetovanje i svoje domove ostavljaju bez nadzora, pa su i provale češće

Novinarka HRT-a Danijela Herceg razgovarala je s Davorom Brezakom, policijskim službenikom za prevenciju u PU varaždinskoj koji je podijelio savjete kako se pokušati zaštititi od provala kad odemo na godišnji odmor.

Provale ne možemo predvidjeti, ali možemo poduzeti određene aktivnosti

'Svako duže izbivanje iz doma predstavlja određeni rizik da neko provali u stan ili kuću. Nažalost, provale ne možemo predvidjeti, ali možemo poduzeti određene aktivnosti i radnje da spriječimo njihov nastanak, odnosno da smanjimo mogućnosti.

Svakako, prije svega, trebamo zaključati vrata i zatvoriti prozore. Nešto je povoljnija situacija ako imamo mogućnost ugradnje protuprovalnih vrata, protuprovalnih prozora, alarma, videonadzora ili nekih senzora svjetlosti, jer svaki provalnik sigurno ne voli kad ga se ometa u njegovoj radnji prilikom krađa, kazao je.

Dobar odnos sa susjedima

'Ono što svakako preporučujemo je to da imamo dobar odnos s barem jednim susjedom. Dobar susjed ili rodbina svakako su nam potrebni da ključeve stana, a pogotovo od poštanskog sandučića, možemo ostaviti kod njih pa da nam prazne taj poštanski sandučić i da na taj način ne stvaramo neki dojam, ne odajemo da nas dugo nema kod kuće', ističe.

Paziti na društvene mreže

'Osim toga, svakako je preporučljivo da preintenzivno ne naglašavamo svoj odlazak na društvenim mrežama, ne šaljemo često fotografije s putovanja ili s odmora.

Ono što bismo preporučili da vrijedne stvari ukoliko posjedujemo ili stvari koje imaju neku nama emocionalnu vrijednost, svakako je dobro staviti u trezor, u sef ili možda najbolje ih je skloniti kod rodbine prijatelja. Ukoliko već nemamo tu mogućnost da ne stavljamo na nekim uobičajenim mjestima, je li to ispod madraca, u spavaću sobu, na policama, u kuhinji, u nekim posudama.

Dobro je te vrijedne stvari fotografirati, popisati, možda ih ne držati zajedno sve na jednom mjestu, pogotovo ne kartice i pin brojeve, kazao je. U slučaju da se vratite iz godišnjeg odmora i ipak primijetite da je bilo provale, prije svega - stvari ne dirajte. Ne čistiti stan, ne čistiti kuću. Takve stvari ostavite netaknute. Odmah nazovite policiju, jer čišćenjem možemo ukloniti neke tragove i dokaze koje nam bi kasnije pomogli u pronalasku počinitelja', poručio je Brezak.