srpski medij objavio

Jutros je u Beogradu uhićen hrvatski špijun: Evo što o tome kaže stručnjak za sigurnost

26.08.2024 u 07:58

Bionic
Reading

Sigurnosno-informativna agencija je rano jutros na području grada Beograda u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima provela protuobavještajnu akciju uhićenja hrvatskog špijuna, javlja Novosti.rs

Kako navodi Novosti.rs, "ova akcija rezultat je višemjesečnog operativnog rada BIA-e i nastavka suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajno-sigurnosne službe SOA-e."

Stručnjak za sigurnost Ante Letica komentirao je događaj u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4'. On smatra da su potezi predsjednika Vučića dio šire strategije usmjerenje na pogoršanje odnosa s Hrvatskom te demonstraciju političke snage.

"Mislim da je to u skladu s Vučićevom politikom, pogoršavanje odnosa s Republikom Hrvatskom, pokazivanje mišića Republici Hrvatskoj i da će to završiti kao i mnoge druge stvari koje je Vučić pokušao pa su mu propale. Kada imate nekog špijuna na svom teritoriju, onda je njegovo uhićenje i procesuiranje zadnji korak u borbi protiv obavještajne djelatnosti stranih službi na vašem teritoriju. To je zadnji korak kojem se pribjegava, ili kada se više ništa ne može ili kada želite poslati poruku nekoj vladi, nekoj državi", rekao je Letica.

Naglasio je da Hrvatska do sada nije imala sličnih incidenata, iako su iz Srbije često dolazile optužbe na račun rada hrvatskih obavještajnih službi. Kao ilustraciju, spomenuo je slučaj iz Katara, kada je hrvatska navijačica bila optužena da djeluje u interesu Hrvatske.

"Sve ovo ima propagandnu svrhu i nije ništa više od toga. Vučićevi potezi usmjereni su na jačanje njegove pozicije u regiji, ali mislim da će i ovaj slučaj završiti kao mnogi drugi – bez većih posljedica", zaključio je Letica.