nova ulaganja

State Department odobrio prodaju HIMARS-a Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara

30.08.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Američki State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara, rekao je Pentagon u priopćenju u petak

Kako prenosi Reuters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku, između ostalog je kazao kako je u planu nabava moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS-a.

  • +15
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsjetimo, Plenković je na proslavi obljetnice Oluje u Kninu kazao da je proračun za obranu povećan za 122 posto i potvrdio da će svih 12 borbenih aviona Rafale stići u Hrvatsku do sredine sljedeće godine.

'Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar', dodao je.

U planu je, napomenuo je, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, 'kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice'.

Plenković nije rekao koji bi se tenkovi mogli nabaviti, a u igri bi mogli biti njemački Leopard, francuski Leclerc ili američki Abrams ili neki drugi. Hrvatska vojska trenutno ima oko 70 tenkova M-84, a riječ je o naprednijim inačicama sovjetskih tenkova T-72, no nije poznato koliko od tih tenkova je operativno.

Tenkovi Hrvatske vojske M 84 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL