'vidljive razlike'

Plenković: Oprema i sustavi srpskih Rafalea neće biti na nivou hrvatskih

30.08.2024 u 13:51

Bionic
Reading

Premijer Plenković rekao je u petak da će Hrvatska i dalje imati najsnažnije zrakoplovstvo u ovom području Europe te da hrvatski i srbijanski Rafalei neće biti isti, u reakciji na odluku susjedne zemlje da nabavi francuske borbene zrakoplove

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u dvodnevnom je posjetu Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a u sklopu njegovog posjeta u četvrtak je potpisan ugovor o kupnji 12 novih borbenih zrakoplova Rafale vrijednih 2,7 milijardi eura.

Plenković je rekao novinarima u petak da odluka Srbije pokazuje da je hrvatska kupnja Rafalea bila "sjajna, strateška, obrambena, politička, financijska odluka".

"Kupili smo avione koji su digli naše hrvatsko zrakoplovstvo i dali su dosad jednu neviđenu obrambenu sposobnost za razliku od Srbije koja nije članica NATO-a, a Hrvatska je članica NATO-a. Oprema i sustavi koje imaju hrvatski Rafalei sigurno neće biti isti ni na tom nivou kao što će biti Rafalei koje će Francuska isporučiti Srbiji", rekao je Plenković.

Objašnjava da je Srbija potpisala sporazum samo s proizvođačem aviona, tvrtkom Dassault Aviation, a da je Hrvatska to učinila i s dvije tvrtke koje se bave opremom i naoružanjem i poručuje da su "te razlike vidljive".

"Politički razumije" nastojanje Macrona da odmakne Srbiju od Rusije i približi je Europskoj uniji, ali smatra da će Hrvatska i dalje imati najsnažnije zrakoplovstvo u regiji.

"Što se nas tiče, mi smo i dalje jednako snažni i imat ćemo i dalje najsnažnije zrakoplovstvo u ovom području Europe, a to je od Njemačke do Grčke", rekao je Plenković.

Hrvatska je krajem 2021. kupila dvanaest rabljenih Rafalea za 1,13 milijardi eura. Prvih šest stiglo je krajem travnja ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

  • +9
Rafale Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek