najavljena promjena

Stigla grmljavinska oluja, prijete obilne kiše: Oblaci se iznad Istre formirali u vrtlog

05.09.2024 u 15:54

Bionic
Reading

U tijeku je nova i izraženija destabilizacija atmosfere, pa su se prijepodne na otvorenom moru na sjevernom Jadranu razvili postojani grmljavinski sustavi

Kako pokazuju radarske snimke, grmljavinski sustav zahvatio je obalu Istre i kreće prema unutrašnjosti, piše Istramet. Na udaru su i otoci na Kvarneru. Iznad Rovinja se formirao oblak u obliku vrtloga, prikazuje snimka koju je Istramet objavio na svojoj Facebook stranici.

Centar nestabilnosti je sjeverni Jadran, a grmljavinski senzori već su zabilježi više od 3000 udara munja.

Nakon što prođe ovaj prvi val nestabilnosti, pljuskovi će biti česti i u poslijepodnevnim te večernjim satima, ali i u noći na petak.

I meteorolozi DHMZ-a najavili su za danas postupno naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom ponajprije na Jadranu i predjelima uz njega.

Moguća oštećenja na imovini i drveću

DHMZ je izdao narančasti meteolalarm za Riječku regiju gdje je moguće grmljavinsko nevrijeme te lokalno obilnije oborine.

Danas očekuju naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, prema kraju dana i drugdje. Kažu da je osobito na Jadranu moguće nevrijeme. Najviša temperatura većinom između 27 i 31, na istoku i do 33 °C.

'Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu', upozorava DHMZ.

  • +17
Olujno nevrijeme u Puli krajem kolovoza Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Obilnija kiša i grmljavina prijeti i zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, kninskoj i splitskoj regiji za koje je oglašen meteoalarm žutog stupnja.

Sutra poslijepodne postupno razvedravanje

'Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom', dodaju.

Za sutra je pak narančasti meteoalarm upaljen za Kninsku regiju. U Hrvatskoj će sutra biti promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, lokalno i jakim pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana na Jadranu. Poslijepodne sa zapada stiže postupno razvedravanje, prognozira DHMZ.

Sljedeći tjedan nagla promjena?

Iz Istrameta za sljedeći tjedan pak očekuju nagli prijelaz između godišnjih doba.