promjena vremena

Stiglo nevrijeme: U Zagorju padala tuča, oblaci prekrili i Zagreb

18.08.2024 u 18:43

Bionic
Reading

Kako je prognozirao DHMZ, predvečer je stigla promjena vremena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

U popodnevnim satima u Zagorju je padala i tuča.

Danas u 15 sati izdano je i naređenje za paljenjenje generatora. Iako su obično upaljeni 3 ili 4 sata, ovaj je put naredba bila da budu upaljeni od 15 do 20 sati, rekao je popodne za Zagorje.com Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske.

Tuča u Tuhlju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagorje.com

No, tuča je pala u Tuhlju. Čitatelji Zagorje.com javljaju kako je tuča padala i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave...

Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Kiša je padala i u dijelovima Zagreba.

Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec//PIXSELL

Podsjetimo, još prije nekoliko dana DHMZ je izdao posebno priopćenje o kraju toplinskog vala i promjeni vremena. Tada su poručili danije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe.

Već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena, poručili su iz DHMZ-a. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja DHMZ-a.