zamućena atmosfera

Stiže afrički pijesak, nebo će u Hrvatskoj opet biti žuto

14.10.2024 u 09:37

Bionic
Reading

U Hrvatsku opet stiže afrički pijesak. Nastavlja se pritjecanje toplog zraka iz sjeverne Afrike, pa bi se krajem tjedna atmosfera trebala zamutiti i obojiti žutim tonovima afričkog pijeska, prognozira meteorolog Bojan Lipovšćak

Nad srednjom Europom je polje povišenog tlaka zraka anticiklone, a ciklonalni vrtlozi nalaze se nad Baltikom i pred zapadnom obalom Europe nad Atlantikom. Uragan Leslie nad Atlantikom premjestio se prema sjeveroistoku, oslabio i kao oluja na polarnoj fronti približava se zapadnoj obali Europe.

Manja količina nestabilnog zraka zadržava se južno od Alpa nad sjevernom Italijom te uzrokuje povećanu naoblaku na sjevernom Jadranu, kazao je meteorolog Lipovšćak za N1.

Prognoza za ponedjeljak

Danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Slabe kiše može mjestimice biti na zapadu, ponaprije na širem području Rijeke. Najviše sunčanih razdoblja očekuje se u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren, u Slavoniji jugoistočni, na sjevernom Jadranu južni i jugozapadni, a u Dalmaciji sjeverozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 17 do 21 °C, u Dalmaciji malo viša, prognoza je DHMZ-a.

Čestice pustinjskog pijeska prekrile automobile u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL