zbogom, ljeto

Stiže osvježenje: Prijeti nevrijeme, a jedan dio Hrvatske pod većim je rizikom od ostalih

04.09.2024 u 07:13

Bionic
Reading

Danas će biti pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno te i dalje vruće. Mjestimice će biti umjerene naoblake, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u Gorskoj Hrvatskoj, gdje mogu biti i jače izraženi. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 30 do 35 °C.

U drugom dijelu tjedna dolazi do promjene vremena, uz više oborina i pad temperature, s mogućim grmljavinskim nevremenom, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će sunčano i vruće, dok će se noćne temperature spuštati do 13 °C, a dnevne dosezati visokih 36 °C. Na zapadu zemlje, osobito u gorskim krajevima, postoji mogućnost pljuskova u poslijepodnevnim satima. U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano i mirno, uz mogućnost popodnevnih pljuskova na Banovini i u Pokuplju.

Prevladavat će sunčano, uz pljuskove u nekim dijelovima zemlje

Na zapadnom dijelu zemlje, osobito na sjevernom Jadranu, prevladavat će sunčano vrijeme. U gorskim krajevima ujutro je moguća lokalna magla, dok se poslijepodne očekuje razvoj oblaka uz pljuskove i grmljavinu, koji su mogući i u unutrašnjosti Istre, dok će na obali biti rijetki.

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a more mirno ili malo valovito. Najviše dnevne temperature kretat će se od 28 do 33 °C, s nešto nižim temperaturama u Gorskom kotaru.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano i vruće vrijeme, ali neće biti potpuno stabilno. Lokalni pljuskovi mogući su poslijepodne u unutrašnjosti, a do kraja dana mogu stići i do obale, koja će većinom ostati suha. Vjetar će biti slab, povremeno umjeren sjeverozapadni ili jugozapadni.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano i vruće vrijeme, uz poslijepodnevne pljuskove, uglavnom u unutrašnjosti. Temperature će se kretati od 20 do 24 °C noću, dok će dnevne dosezati oko 32 °C.

Meteoalarm za četvrtak

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorio je DHMZ vezano za grmljavinsko nevrijeme koje potencijalno prijeti gospićkoj, kninskoj, riječkoj i splitskoj regiji.

DHMZ je upozorio i na mjestimice olujne udare vjetra, i to na područjima: zapadna obala Istre, Kvarner, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija i Južna Dalmacija.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Nestabilno vrijeme i postupno smanjenje vrućina

"Dugotrajni topli valovi se približavaju kraju. Na kopnu se očekuje promjenjivo vrijeme, uz mogućnost jačih pljuskova, posebno od četvrtka na petak, najprije na sjeverozapadu. Povremeno će puhati umjeren južni vjetar. U subotu se očekuje sunčanije i stabilnije vrijeme.

I na Jadranu će biti nestabilno, s jugom koje će jačati u četvrtak i petak. Najviše kiše očekuje se na sjevernom Jadranu već u četvrtak, dok je jugozapadni dio zemlje pod većim rizikom od nevremena u petak.

U subotu će prevladavati suho i sunčano vrijeme, što će mnogima donijeti ugodno osvježenje," prognozirao je Izidor Pelajić.