DVA NOVA VLAKA

Stiže vlak koji će voziti 120 km/h, evo koliko će skratiti put od Zagreba do Splita

24.09.2024 u 19:01

Bionic
Reading

U njemačkoj prijestolnici počeo je InnoTrans, najveći svjetski sajam transportne industrije, na kojem sudjeluje gotovo 3.000 izlagača iz 59 zemalja. Na sajmu, koji se prostire na čak 200.000 četvornih metara, prvi put u povijesti izlaže hrvatski proizvođač Končar, predstavljajući dva nova vlaka – baterijski i mjerni vlak

Posebnu pažnju posjetitelja privukao je baterijski vlak, koji bi se punio na nekoliko punionica, a predstavlja značajan korak naprijed u poboljšanju lokalne i regionalne prometne povezanosti, te unapređenju kvalitete usluge. Vlak dolazi i s energetskim priključcima, a puni se 30 minuta.

'Hrvatska nudi jedan prekrasan vlak, s vrhunskom tehnologijom. Ovaj vlak štiti okoliš, nudi udobnost putnicima i ima doseg od 100 kilometara bez napajanja', izjavio je za RTL Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Barišić je naglasio da je za ove moderne vlakove potrebna odgovarajuća infrastruktura te je istaknuo da Hrvatska trenutačno provodi 42 projekta vezana uz željezničku infrastrukturu. 'Očekujemo da će baterijski vlak početi prometovati na našim prugama već sljedeće godine u proljeće', dodao je Barišić.

Vlakovi nude brojne pogodnosti za putnike, poput besplatnog interneta, udobnih sjedala, klimatizacije i grijanja, a njihov maksimalni domet je 120 kilometara na sat. S cijenom od oko šest milijuna eura po vlaku, planira se da će jedno od prvih poboljšanja biti kraće putovanje od Zagreba do Splita, koje bi moglo trajati manje od pet i pol sati.