friški savjetnik

Što će Robert Hranj raditi u SDP-u? 'Nadam se da ovo nije moj ulazak u klasičnu politiku'

04.10.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj, od početka ove godine umirovljeni admiral, novi je predsjednik Savjeta za obranu i nacionalnu sigurnost SDP-a. Hranj za tportal ipak kaže da se ne planira baviti aktivnom politikom

Kadrovsko pojačanje izglasano je na prvoj sjednici predsjedništva ove stranke u novom sazivu, a radi se o jednom od prvih poteza novog predsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića. On je, kako je objavio Jutarnji list, obrambenu politiku stavio među prioritete i zato mu treba stručna podrška - pa je bivši zapovjednik Hrvatske vojske, uz to i s iskustvom u NATO-u, idealna osoba za savjetovanje.

Šira javnost dobro obračun koji je s njim vodio bivši ministar obrane Mario Banožić, koji ga je višekratno prozivao zbog bliskosti s predsjednikom Zoranom Milanovićem i u jednom trenutku čak donio odluku da troškovi pružanja potpore Oružanih snaga Uredu predsjednika neće biti plaćeni ako to sam Banožić ne odobri.

Hranj mu je uzvratio jednako oštro:

'Kako sam ja najodgovorniji za funkcioniranje Oružanih snaga, Vašu odluku dijelom doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina', napisao je tadašnji načelnik Oružanih snaga u pismu upućenom na adresu Ministarstva obrane.

Kada se Milanović odvažio na krajnje dvojbenu avanturu izlaska na parlamentarne izbore, što je na koncu spriječio Ustavni sud, upravo ime Roberta Hranja spomenuo je kao svog budućeg ministra obrane.

Volonterski angažman

Što će, dakle, on sada raditi u SDP-u?

'Imenovan sam na to mjesto isključivo kao stručnjak, odnosno kao nestranačka osoba. Moj angažman volonterske je prirode i ovisit će o potrebama, prijedlozima ili projektima. Nadam se da ovo nije moj ulazak u klasičnu politiku', rekao je Hranj za tportal.

Među 'potrebama i projektima' vjerojatno će se naći teme poput predloženog uvođenja vojnog roka, ali i skoro saborsko glasanje o sudjelovanju hrvatskih časnika u misiji potpore Ukrajini - što je predsjednik Milanović odbio podržati, pa premijeru Plenkoviću sada treba dvotrećinska saborska većina.

SDP će, izvjesno je, biti protiv tog poteza i time zapravo stati iza Milanovića u osjetljivo predizborno doba, a to onda znači da će zajedno s većinom oporbe od strane HDZ-a i Plenkovića vjerojatno biti proglašen 'ruskim igračem'.

  • +8
Izbori u SDP-u Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Upitali smo Hranja kako bi se ova stranka trebala postaviti, no friški savjetnik vješto je izbjegao konkretan odgovor.

'Tu se već radi o političkoj sferi i ne bih iznosio svoje komentare', sve je što nam je rekao prvog dana svoje savjetničke funkcije u SDP-u.