JOVANOVIĆ NERVOZAN

'Što da radim u školi? Mislite da ministar nema drugih poslova?'

27.09.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Roditelji djece iz splitske osnovne škole Pujanke, koja je zbog dogradnje aneksa glavnoj zgradi zatvorena čak treću školsku godinu zaredom, prikupljaju potpise za bojkot nastave od 15. listopada. Ministar Željko Jovanović u petak je posjetio Split i najavio da će škola biti gotova do 14. listopada, a silno se iznervirao na pitanje zašto nije obišao i školu Dobri, u kojoj se nedavno urušio strop upravo na nesretne učenike-izbjeglice s Pujanki

'Ne znam zašto to pitate? Ja vas pitam, zašto to pitate, ajde objasnite mi? A što da radim tamo? U čemu je problem? Utvrđeno je da je izvođač radova krivo izveo radove i da je pao strop. Mislite da ministar nema drugih poslova?', živcirao se Jovanović. U pomoć mu je priskočio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i objasnio da se čekaju dodatne analize kako bi se krenulo sa sanacijom ove škole.

Nije čudo da je ministar obrazovanja ispao iz takta jer ga slučaj Pujanki proganja gotovo od početka mandata: gradilište je posjećivao u pravilu jednom mjesečno i slušao obećanja kako će radovi biti dovršeni u roku od nekoliko tjedana, da bi pri idućem posjetu doznao da su ga lagali. Glavni izvođač, tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, posao je dobila još u doba HDZ-ove vlade, no u međuvremenu je završila u predstečajnoj nagodbi, dok su brojni podizvođači otišli u stečaj. Na Pujankama je stoga konstantno nestajalo radnika, materijala i opreme.

'Zahvaljujući roditeljima koji su još jednom pokazali strpljenje i zatražili da škola bude gotova do 15. listopada, danas smo od izvođača dobili uvjerenje da će na temelju dinamičkog plana koji su nam predočili škola biti spremna za useljenje do 14. listopada', kazao je Jovanović nakon još jednog sastanka na Pujankama. Nada se, kaže, da je ovo bio posljednji.

'Detaljno smo razradili svaki dan u iduća dva tjedna i nema više niti jednog problema koji se ne bi mogao riješiti. Neće biti potrebe za bojkotom nastave', tvrdi ministar.

Novinare koji su posljednjih mjeseci bezbroj puta čuli sličnu priču zanimalo je hoće li tvrtka iz Slavonskog Broda snositi kakve posljedice zbog nevjerojatne aljkavosti. 'Krivica se može snositi na temelju naplate penala ako škola ne bude spremna za useljenje ili na način da izvođač više nikada neće dobiti niti jedan posao na natječajima koje će raspisati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Pustimo krivicu, moj je jedini prioritet daq djeca što prije uđu u školu', objasnio je Jovanović.

Inače, ministarstvo kojemu je on na čelu u prethodnom mandatu je tvrtki Fenix dodijelilo nekoliko poslova na školama, i na svima su zabilježena kašnjenja ili dodatni troškovi. Na školi Braće Radić u Kloštar Ivaniću radovi su trajali pune četiri godine, a cijena je s početnih 10,3 milijuna kuna narasla za još dva milijuna. I na osnovnoj školi Srdoči u Rijeci cijena je porasla s 9 na 10,5 milijuna kuna, iako konačni obračun još nije napravljen, a potezanje za nos na splitskim Pujankama Fenix će također naplatiti dodatnih 1,1 milijun kuna. Područna škola u Podcrkavlju vrijedna nešto manje od osam milijuna kuna također nije dovršena, niti itko zna kada će se to dogoditi...