MAŠTRUKO ZA TPORTAL

Što stoji iza odluke o Međugorju i hoće li se mijenjati?

19.09.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Danas iznesena odluka Vatikana o Međugorju ima dvije važne komponente - stav Crkve o ukazanjima te o Međugorju kao mjestu susreta kršćana. Dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Franjo, ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje duhovne plodove Međugorja kao zavjetnog mjesta Kraljice Mira. O toj odluci razgovarali smo sa stručnjakom za religijska pitanja i bivšim diplomatom u Vatikanu, Ivicom Maštrukom

Dikasterij za nauk vjere danas je u Vatikanu obznanio svoj stav o Međugorju te mu dao status nulla ostat, odnosno nihil obstat, koji podrazumijeva da nije izražena nikakva sigurnost o autentičnosti nadnaravnih pojava, ali su prepoznati znakovi djelovanja Duha Svetoga zbog određenog duhovnog iskustva te ne postoje aspekti koji su posebno kritični ili rizični, barem ne do sada.

U Noti o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje, koju je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, pročelnik Dikasterija za nauk vjere, navodi se da pozitivna ocjena većine međugorskih poruka 'ne podrazumijeva proglašenje izravnoga nadnaravnog podrijetla'.

Dikasterij u svom dokumentu potiče one koji idu u Međugorje 'da prihvate kako se na hodočašće ne ide radi susreta s navodnim vidjeocima, nego radi susreta s Marijom, Kraljicom mira'. Ukratko, potiče štovanje Gospe i hodočašće u Međugorje, ali ne i štovanje vidjelaca.

Da je ta odluka bila u potpunosti očekivana, smatra Ivica Maštruko, sociolog religije te bivši veleposlanik SFRJ-a u Vatikanu.

'Ništa ovo nije iznenađujuće, sudeći prema onome što je papa Franjo dosad govorio o Međugorju i što je najavljivao. Dakle nije proglašena nadnaravnost, ali se potiče javno štovanje Gospe u Međugorju', kaže Maštruko.

  • +8
Međugorje Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Maštruko smatra da je ovo konačna odluka pape Franje o ukazanjima te da će eventualna revizija ovisiti samo o interesima Crkve u budućnosti.

'Odluka o ukazanjima nije na standbyu, ona je praktički donesena. Čim ju je Dikasterij donio, a Papa odobrio – to je to. Uvijek se naravno ostavlja mogućnost da se u budućnosti nešto mijenja, ali u kojoj budućnosti? To će isključivo ovisiti o interesima i procjenama Crkve kao institucije', dodaje on.

Međugorje Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

No Maštruko kaže da prilikom donošenja odluke nisu bili u pitanju samo vjerski motivi, nego i novac.

'Gdje je novac, tu je uvijek prisutna i Crkva. Lobi koji propagira vjerski turizam, okretanje novca i zarade u Svetoj Stolici još uvijek je jak i nema razloga da se Crkva odriče takvog mjesta štovanja', kaže Maštruko, dodavši da je Međugorje samo još jedno mjesto na mapi onih kojih se Crkva nema interesa odreći iz ovih razloga te da su takvi lobiji kontinuitet unutar nje.