kbc uskoro u pogonu

Stoje li iza hakerskog napada geopolitički interesi? Stručnjak otkriva potencijalne motive

27.06.2024 u 19:57

Bionic
Reading

Hakeri su u srijedu uvečer napali državne institucije, a u četvrtak ujutro na meti im se našao i KBC Zagreb. Posljedice hakerskog napada na informacijski sustav KBC-a Zagreb trebale bi biti otklonjene večeras ili u petak ujutro, a pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb Milivoj Novak izvijestio je da se večeras očekuje podizanje sustava KBC-a, a potpuna normalizacija sutra ujutro

'Glavni dio sustava oporavlja se i ono što je potrebno da dobijemo zdravstvenu skrb uskoro će biti upogonjeno', rekao je za RTL Danas Alen Delić, zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Napominje kako se pojedini dijelovi sustava još uvijek oporavljaju, što je prirodno, a prema zadnjim informacijama, kaže, bit će dobro.

Koji su motivi napada?

Na pitanje što žele oni koji su krivi za napad kaže da neki žele neku novčanu korist, ali ima i drugih motiva. Delić objašnjava kako se ponekad ukradu podaci da bi ih se prodavalo na crnom tržištu.

'Ima i nekih geopolitičkih interesa. Ali za sada znamo da je u pozadini neki od klasičnijih oblika napada. Vjerojatno postoji nekakav interes, ali bitno je naglasiti da napadač možda nije ni znao da se radi o nekoj bolnici. Postoji dio automatiziranih i poluautomatiziranih alata koji obavljaju neke aktivnosti, tako da se originalni motiv možda i promijenio', rekao je Delić.

Na pitanje koja je povezanost napada na bolnice i državne institucije, odgovara kako su narav i smisao napada potpuno drugačiji.

'Po naravi napada čini se da nema povezanosti. Jučer je bio klasičan prekid usluge, danas je bio slučaj da nije bilo mnogo bitne usluge', rekao je.

SOA jača kapacitete

Kaže kako službe, pa i SOA jačaju kapacitete i imaju kapacitete odgovoriti na pitanje je li bilo potencijalno većih ideja da bi radio protiv interesa države.

Sutra ujutro bolnički informacijski sustav bi trebao biti u punoj funkciji i bolesnici sutra neće imati problema, rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb u Dnevniku HTV-a.

"Sad već možemo biti zadovoljni današnjim danom, kako je to jutros izgledalo kada sam se u 7 sati prvi put čuo s ministrom (zdravstva Berošem) i kada smo krenuli u koordinaciju pokrivanja eventualnih šteta", naglasio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Zagreb Novak.

Istaknuo je da su tijekom dana obavljeni svi planirani hladni elektivni kirurški zahvati. Problema je bilo s Hitnom pomoći, čiji je rad bio usporen.

"Moram naglasiti ljudsku i stručnu reakciju naših kolega iz KBC-a Sestre milosrdnice, KB-a Merkur i KB-a Dubrava. Čuo sam se s njihovim ravnateljima nekoliko puta. Oni su preuzeli dobar dio tih bolesnika i sve je obavljeno bez incidenta", rekao je Novak.

Pacijenti ne moraju brinuti

Na pitanje znali li se tko stoji iza napada i imaju li pacijenti razloga za zabrinutost, odgovorio je da "ne bi trebalo biti nikakvih problema. Hitna bi nam trebala funkcionirati normalno. Ostali odjeli funkcioniraju najnormalnije".

A tko stoji iza napada, naglasio je Novak, "to će odgovoriti službe koji su izviještene i u tijeku su zbivanja, od policije do sigurnosnih službi koje su s nama cijelo vrijeme i rade na otklanjanju posljedica i otkrivanju uzroka".

Hakerski napad na KBC Zagreb izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

sve osim nogometa

Učitavanje...