vremenska prognoza

Subota još sunčana i vruća, već sutra dolazi promjena vremena

17.08.2024 u 06:59

Bionic
Reading

U subotu će prevladavati pretežno sunčano i vruće, uz crveno upozorenje na toplinski val, ali i lokalne pljuskove i grmljavinu. Od nedjelje promjenjivije i nestabilnije, početkom tjedna i svježije.

U subotu će, prognozira mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT, na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22 °C, a najviša dnevna uglavnom između 35 i 38 °C.

Podjednako ili samo malo manje vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, poslijepodne ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima djelomice sunčano, pa i sunčanije. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 18 °C, uz obalu između 22 i 26 °C. Najviša dnevna od 30 do 32 °C, na moru između 33 i 36 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U unutrašnjosti ponegdje umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, pri čemu more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 21 do 23 °C, na moru između 24 i 27 °C. Najviša dnevna uglavnom od 34 do 38 °C.

Samo malo niža bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Promjenjivije, od ponedjeljka i svježije

U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i jače izraženima, praćenim i obilnom oborinom. U utorak smirivanje, a još malo kiše može pasti uglavnom u prvom dijelu dana. U ponedjeljak i utorak svježije.

I na Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom, pa u obilnijim pljuskovima s grmljavinom. U utorak kiša još uglavnom u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a u ponedjeljak i utorak na sjevernom dijelu bura, prognozirao je Dragoslav Dragojlović.

  • +81
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL