Virovitičko-podravska županija

Sustavi navodnjavanja zbog visokih temperatura od zore u funkciji

16.07.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Zbog nesnosnih vrućina ranom zorom stavljaju se u funkciju sustavi navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestili su u utorak iz županije koja je do sada uložila ogromna sredstva i trud pripremajući se za visoke temperature

Svakim danom sve je više korisnika sustava navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, a najviše se to vidi na području općine Sopje, gdje je najviše navodnjavanih površina vodom iz rijeke Drave. U zoru prorade brojni tifoni i „kišna krila“, natapajući plodne površine.

Izuzev sustava navodnjavanja Đolta, koji se natapa vodom iz bunara, svi ostali koriste se vodom iz Drave.

Virovitičko-podravska županija do sada je, najvećim dijelom kroz EU fondove, u sustave navodnjavanja uložila više od 23,3 milijuna eura. U funkciji su četiri sustava, Kapinci – Vaška i Kapinci – Vaška II. faza, potom Novi Gradac – Detkovac i Šolta.

Ističu da neće stati na tome pa pripremaju slične projekte. Sustav navodnjavanja Lukač ima građevinsku dozvolu, a potpisan je ugovor za projektiranje sustava Đolta II.

Planira se sustav navodnjavanja Čađavica na 2145 hektara, za koji je izrađena predinvesticijska studija te je u fazi izrada idejnog projekta kako bi se dobila lokacijska dozvola. Planira se i sustav navodnjavanja Zdenci koji će se prostirati na 2665 hektara, koji ima predinvesticijsku studiju, kao i sustav navodnjavanja Čačinci-Crnac za 2129 hektara.

Sa svim planiranim i već izgrađenim sustavima Virovitičko-podravska županija imat će pod navodnjavanjem više od 10.000 hektara zemljišta. Na tom prostoru ima ukupno 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega 87.000 hektara čine oranice.

Pod navodnjavanjem je preko četiri posto od ukupnih zemljišnih površina tako da zasigurno ima prostora da poljoprivredu napravimo konkurentnom i u našoj županiji, naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.