ODOBREN ZAJAM

Svjetska banka Vladi: Prvo reforme pa 70 milijuna eura

25.09.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Vlada je od Svjetske banke dobila zajam od 70 milijuna eura za modernizaciju sustava socijalne zaštite koji će se isplaćivati nakon provedenih reformi. Sporazum su potpisali ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa, a sve je blagoslovila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

'Novi zajam Svjetske banke dobili smo zahvaljujući provedenim reformama u zadnje dvije i pol godine. Njihov zadnji uvjet bio je taj da provedemo informatizaciju sustava socijalne skrbi i da uvedemo reda u socijalne naknade. Mi smo spojili četiri socijalne naknade iz drugih resora u jednu i to je sada definitivno standard u socijali', rekla je ministrica Milanka Opačić.

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa rekao je kako je ovo potpisivanje rezultat dobre suradnje te je naglasio da će isplata zajma ovisiti o provedbi i rezultatima Vlade.

Iznos od 70 milijuna eura bit će potrošen, tvrdi Opačić, za dva nova projekta - Jedinstveno tijelo vještačenja i Jedinstveni novčani centar. 'Jedinstveni novčani centar znači da će sva novčana davanja lagano prelaziti na jedno mjesto gdje će građani moći to pravo i ostvarivati. Jedinstveno tijelo vještačenja ustvari jedno tijelo koje će imati jedinstvene standarde, što je vrlo važno npr. za građane s problemima invalidnosti jer vještaci u jednom gradu tumače istu stvar na drugačiji način. Sada će sustav biti puno pravedniji i pošteniji prema građanima', kaže Opačić.