afganistan

Talibani o tri godine vladavine: Provodit ćemo šerijatski zakon dok god smo živi

15.08.2024 u 14:10

Bionic
Reading

Vrhovni talibanski vođa istaknuo je da su talibani preobrazili Afganistan u zemlju u kojoj vlada šerijatski zakon, u povodu tri godine njihove vladavine koja je obilježena velikom vojnom paradom u zračnoj bazi Bagram u blizini Kabula

"Sustav je islamski i utemeljen na šerijatu, šerijat se provodi", rekao je vrhovni vođa Haibatulah Akhundzada, u govoru koji je kasno u srijedu objavio glasnogovornik talibanske administracije.

"Dok god smo živi, čuvat ćemo i primjenjivati Alahovu vjeru i šerijat na sebe i druge", rekao je.

Nakon munjevite ofenzive dok su se strane snage predvođene SAD-om povlačile nakon 20 godina rata, talibani su ušli u Kabul 15. kolovoza 2021. Afganistanske snage sigurnosti, osnovane uz višegodišnju zapadnu potporu, raspale su se, a predsjednik Ašraf Ghani je pobjegao.

Talibani su organizirali vojnu paradu dan prije obilježavanja godišnjice u srijedu. Talibanske snage sigurnosti prikazale su u zračnoj bazi Bagram, nekoć najvećoj vojnoj bazi američke koalicije, tenkove i oružje. Velik dio opreme bio je prije u vlasništvu afganistanske vlade koja ju je dobila od stranih snaga a talibani su je zaplijenili nakon što su preuzeli vlast. Tri godine otkako su preuzeli vlast, talibani su poboljšali neke ekonomske pokazatelje poput izvoza i prestale su borbe, no i dalje se događaju napadi u urbanim područjima, a odgovornost za neke od njih preuzeli su radikali Islamske države.

  • +30
Afganistan: Talibani slave tri godine od povratka na vlast Izvor: EPA / Autor: QUDRATULLAH RAZWAN

No veliko smanjenje pomoći za razvoj i restrikcije bankovnom sektoru na inicijativu Washingtona pridonijeli su velikoj humanitarnoj krizi i više od polovice stanovnika treba pomoć da bi preživjeli. Zapadne vlade poručile su da su put prema priznanju i ukidanje sankcija blokirani dok talibani ne promijene politiku prema ženskim pravima. 

Djevojčice starije od 12 godina ne smiju se formalno obrazovati, žene ne smiju putovati daleko bez muške pratnje i ne smiju u teretane i parkove. Talibani ističu da poštuju prava žena u skladu sa svojom interpretacijom afganistanske kulture i islamskog zakona.