karim khan

Tužitelj ICC-a pokušao zataškati optužbe za seksualno zlostavljanje?

27.10.2024 u 22:38

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) navodno je nakon službene prijave za nedolično seksualno ponašanje pokušao uvjeriti navodnu žrtvu da porekne tvrdnje, javlja Guardian

Više zaposlenika ICC-a koje je upoznato s optužbama protiv tužitelja Karima Khana reklo je da su on i još jedan njemu blizak dužnosnik opetovano pozivali ženu da odbaci tvrdnje o njegovom nepriličnom ponašanju.

Navodni pokušaji da se žena odvrati od službene prijave dogodili su se u telefonskim pozivima i osobno, a uslijedili su nakon što je Khan saznao da su sudske vlasti upoznate s optužbama za nedolično ponašanje, rekla su četiri izvora.

U to je vrijeme glavnom tužitelju savjetovano da izbjegava kontakt jedan na jedan s navodnom žrtvom nakon što je prekinuta interna istraga o tom pitanju.

Guardian ga je kontaktirao za komentar, Khan je zanijekao da je tražio od žene da povuče bilo kakve optužbe. 

Nakon što su izvješća o navodnom seksualnom zlostavljanju počela kružiti medijima posljednjih dana, Khan je demantirao optužbe, kazavši da su on i sud bili "predmet širokog spektra napada i prijetnji". U anonimnim brifinzima, sudski dužnosnici bliski tužitelju sugerirali su da je on možda bio meta klevetničke kampanje.

"Nema istine u optužbama takvog nedoličnog ponašanja", stoji u Khanovoj izjavi. “Radio sam u različitim kontekstima 30 godina i nikada protiv mene nitko nije podnio ovakvu prijavu.”

Žena koja je u središtu optužbi, koju kolege iz ICC-a opisuju kao cijenjenu odvjetnicu u 30-ima koja je radila izravno za Khana, odbila je dati komentar.

Ali više izvora upoznatih sa situacijom reklo je da je rekla kolegama da je odbila pritiske da odustane od optužbi. Vjerovala je da su navodni pristupi Khana i još jednog dužnosnika ICC-a bili dio pokušaja da je se natjera da kaže da su optužbe izmišljene, dodali su izvori.

Prema dokumentu u koji je Guardian imao uvid, optužbe protiv Khana (54) uključuju neželjeno seksualno dodirivanje i "zlostavljanje" tijekom duljeg razdoblja. One uključuju navodni incident u kojem je tužitelj navodno "ugurao svoj jezik" u ženino uho. Khan negira takve optužbe.

Četiri izvora ICC-a upoznata s optužbama rekla su da one također uključuju prisilno seksualno ponašanje i zlouporabu ovlasti.