POTPREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Teški liberal, veteran i lovac kojeg Trump ne može smisliti: Tko je Tim Walz, Kamalin čovjek broj dva

07.08.2024 u 19:07

Bionic
Reading

Američka potpredsjednica i kandidatkinja za predsjednicu Kamala Harris izabrala je guvernera Minnesote Tima Walza kao svog potpredsjedničkog kandidata za izbore koji će se održati krajem 2024. Evo tko je Tim Walz

Odmah nakon što je objavljeno da je Harris izabrala Walza javio se i američki predsjednik Joe Biden snažno podržavši odabir.

'Harris i Walz bit će snažan glas radnika i velike američke srednje klase. Vrijeme je za sve demokrate - i zapravo sve Amerikance – predane slobodi, demokraciji i američkom vodstvu u svijetu da se okupi iza liste Harris-Walz', napisao je Biden na X-u.

Walz je u posljednja dva tjedna bio na užem popisu za mjesto potpredsjedničkog kandidata, zajedno s kolegama, demokratskim zvijezdama u usponu, guvernerom Pennsylvanije Joshom Shapirom, senatorom Arizone Markom Kellyjem i guvernerom Kentuckyja Andyjem Beshearom. Izbor je pao na Walza na oduševljenje brojih demokrata koji smatraju da će dvojac biti dobitna kominacijma. Prema mišljenju stručnjaka Walz je sve ono što Harris nije, odnosno može dosegnuti do birača koje bi aktualna američka potpredsjednica teško samostalno osvojila.

Nebo i zemlja

Složena je kombinacija s dva imena koja dolaze iz izrazito različitih sredina. Harris (59) je crnkinja, jamajčansko- indijskih korijena. Provela je veći dio svoje karijere kao odvjetnica i tužiteljica u Kaliforniji koja je naklonjena demokratskoj stranci. U međuvremenu, Walz (60) je bijeli veteran i lovac koji je većinu svog života proveo u ruralnoj Nebraski i Minnesoti - i prvi je izbor demokrata za potpredsjednika od 1964. koji nije išao na pravni fakultet, piše Washington Post.

Također ovo je druga uzastopna lista demokrata (nakon Biden-Harris 2020.) na kojoj nema nikoga s diplomom Ivy League - što se nije dogodilo od 1984. Harris je pohađala Sveučilište Howard i stekla diplomu prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji.) Donald Trump i njegov potpredsjednički kanidat JD Vance oboje su obrazovani na Ivy League. Riječ je o skupini od osam privatnih sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama, poznatih po svojoj akademskoj izvrsnosti, prestižu i povijesnom značaju. Često su povezana s elitom američkog društva, uključujući mnoge političke vođe, znanstvenike, poslovne ljude i druge ugledne osobe.

Walz, guverner Minnesote u dva mandata, krenuo je u utrku za mjesto demokratskog popredsjedničkog kandidata kao političar relativno nepoznat na nacionalnoj razini, no brzo se nametnuo zbog kvalitetnih medijskih istupa. Walz je osvojio skeptike pristojnošću i retorikom.

  • +5
Kamala Harris i Tim Walz Izvor: Profimedia / Autor: Saquan Stimpson - CNP / INSTAR Images / Profimedia

Čovjek iz naroda

U danima nakon što je Biden objavio da se više neće kandidirati za ponovni izbor, Walz je često gostovao na televiziji, a njegovo nepretenciozno držanje i spremnost da jednostavnim jezikom raskrinkava republikanskog kandidata, bivešg predsjednika, Donalda Trumpa i senatora JD Vancea pomogli su mu da se katapultira u uži izbor Kamale Harris. Walz je u intervjuima opisao Trumpa i Vancea ne samo kao prijetnju demokraciji, već jednostavno kao 'čudne' (eng. weird). Taj izraz je postao viralan i postupno su ga prihvatili svi istaknuti članovi Demokratske stranke, a republikance je pogodio u živac.

'Tko traži ove lude stvari? Tko traži povećanje cijene inzulina? Tko želi riješiti kontracepcije? … Tko sjedi u baru u Racineu, Wisconsin, i govori: 'Znate li što nam stvarno treba? Moramo zabraniti “Životinjsku farmu.” Nitko nije!' Walz je rekao za MSNBC prošlog mjeseca dodavši: “Da, čudni su. To dokazuju svaki dan. To je zapažanje.”

Pred Walzom je mnogo posla jer se u iduća tri mjeseca mora predstaviti mnogim glasačima. Anketa NPR/PBS/Marist objavljena u utorak pokazala je da 71 posto ispitanika nikada nije čulo za Walza ili da nema mišljenje o njemu.

Međutim, relativno slabo poznato imena moglo bi biti prednost za Harris. Prisiljava Trumpovu kampanju da troši dragocjeno vrijeme i resurse natječući se protiv Harrisine kampanje kako bi definirala Walza u očima glasača.

Trumpova kampanja već je počela s konstruiranjem napada protiv Walza, optužujući ga da podupire politiku 'otvorenih granica' i 'uskraćivanje novca policiji', kao i drugim spinovima koji pokušavaju prikazati Harris-Walz nominaciju kao radikalno lijevu.

Od West Pointa do guvernera

Walz je rođen u gradiću West Pointu u Nebraski. Pohađao je Chadron State College u Nebraski i diplomirao za učitelja 1989. godine. Nakon koledža, predavao je u inozemstvu u Kini, po povratku se pridružio Nacionalnoj gardi u kojoj je služio iduće 24 godine. Gubitak oca od raka pluća u dobi od 19 godina - oblikovao je njegove poglede na zdravstvenu skrb.

Radio je i kao profesor u srednjoj školi, gdje je dodatno trenirao nogometnu ekipu i bio fakultetski savjetnik za školsku gay-straight alijansu, piše CNBC. Walz je upoznao svoju buduću suprugu Gwen dok je predavao nakon koledža, a preselili su se 1996. u njezinu rodnu državu Minnesotu.

Na politiku se odlučio revoltiran nekim potezima republikanaca u vrijeme Georga W. Busha. Odradio je šest mandata u Kongresu, a potom je izabran je za guvernera Minnesote 2018. Walz je jedina osoba i na demokratskoj i na republikanskoj listi koja se bavila polikom u Kongresu.

Walz se u Kongresu pozicionirao kao rijetki umjereni demokrat koji je snažno podržavao prava na oružje, što mu je donijelo 'ocjenu A' od Nacionalne udruge za oružje (NRA). Od početka političke karijere Walz se pomaknuo ulijevo u nekoliko ključnih pitanja, uključujući oružje. Nakon pucnjave u veljači 2018. u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, Florida, Walz je rekao da ga je njegova tada 17-godišnja kći, Hope, pozvala da učini više kako bi spriječio oružano nasilje. U predizbornoj kampanji dok se te godine natjecao za guvernera, Walz je rekao da je zauzvrat donirao sav novac koji je ikada uzeo od NRA-a u dobrotvorne svrhe.

Demokrati pod Walzovim guvernerstvom u Minnesoti potvrdili su pravo na pobačaj, dopustili useljenicima bez dokumenata da dobiju vozačku dozvolu, proširili provjere prošlosti za prijenos oružja, legalizirali marihuanu u rekreativne svrhe i ponudili zaštitu za ljude koji traže ili pružaju rodno potvrđenu zdravstvenu skrb.

Harris je postala de facto demokratska kandidatkinja prije dva tjedna, nakon što je Biden izašao iz utrke i podržao ju. Kako bi donijela svoju konačnu odluku, potpredsjednica je tražila partnera u upravljanju s kojim bi mogla dobro surađivati ​​sljedećih četiri do osam godina, rekli su izvori upoznati s Harrisovim procesom za NBC News.

Željela je nekoga tko neće potkopavati njezino vodstvo, potencijalno može proširiti demokratsku kartu i tko se može vješto nositi s napadima republikanaca. Walz nudi Harrisu veze s Capitol Hillom, potencijalnu privlačnost ruralnim biračima, dokazane progresivne političke pobjede i dobro izoštrene medijske vještine.