SJEVERNA KOREJA

Tetak velikog vođe izrezan iz dokumentarca

07.12.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja emitirala je u subotu reprizu dokumentarca o vođi Kim Jong-unu, ali iz njega je izrezan tetak koji je donedavno bio gotovo najmoćnija osoba u zemlji

Državna televizija emitirala je dokumentarac koji je već prikazan devet puta, ali ovaj put Kimov tetak Jang Song-thaek pojavio se u drukčijim položajima zbog čega mu se lice nije vidjelo ili su cijele scene izbačene, objavio je Yonhap, novinska agencija Južne Koreje.

Južnokorejska obavještajna agencija vjeruje da je Jang smijenjen u studenome. Pokaže li se da je to istina, možda se u Pjongjangu događaju najveće promjene od 2011. i smrti bivšega vođe Kim Jong-ila, oca sadašnjeg čelnika.

Kim Jong-un, treći je u obiteljskome nizu na čelu te zatvorene države. O njemu je jednosatni dokumentarac u kojem je Jang izrezan ili skriven u 13 scena, javlja Yonhap.

Jang je oženjen Kimovom tetom, kćeri utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, i smatralo se da je on zaslužan što mu je nećak u zadnje dvije godine učvrstio moć. Još se ne zna koje su mu dužnosti oduzete, a bio je potpredsjednik moćnog nacionalnog odbora za obranu i član politbiroa vladajuće radničke partije.

No južnokorejska agencija javlja kako je on vjerojatno živ i nije u životnoj opasnosti, kao ni njegova žena Kim Kyong-hui.

Jang je bio bitna figura u mnogim izvještajima i fotografijama javnih aktivnosti Kim Jong-una, ali ove godine naglo se smanjio broj njegovih pojavljivanja, a od početka studenoga više ga nema u državnim medijima.