gorana grgić za tportal

Tijesno je u Americi: Jedna se stvar Trumpu obila o glavu, a najveća smetnja bit će - oni s kauča

25.10.2024 u 12:53

Bionic
Reading

U samom finišu kampanje, dva tjedna uoči izbora, potpredsjednica Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump i dalje su u vrlo tijesnoj utrci u sedam odlučujućih saveznih država, u kojima će se očito prelomiti utrka i odrediti ime budućeg američkog predsjednika

Već je glasalo gotovo 25 milijuna birača, bilo putem osobnog prijevremenog glasanja ili putem glasačkih listića poslanih poštom, a tenzije rastu. Harris je svog protukandidata ovog tjedna otvoreno proglasila fašistom - zapravo je potvrdila riječi njegova bivšeg šefa stožera Johna Kellyja, a on ga je upravo tako okarakterizirao.

Trump je, s druge strane, otvoreno najavio da će u slučaju pobjede otpustiti saveznog tužitelja, onog koji istražuje njegov pokušaj subverzije izbora iz 2020. godine.

Po većini predizbornih anketa, Harris vodi za jedan do dva posto, no radi se o istraživanjima na nacionalnoj razini - američki izborni sustav znatno je složeniji od toga i potrebno je osvojiti dovoljan broj država, odnosno njihovih elektora. Upravo zato kampanja se sada koncentrirala na sedam država u kojima je ishod neizvjestan, tradicionalno nazvanih swing states, objašnjava za tportal Gorana Grgić, profesorica i predavačica američke unutarnje i vanjske politike pri Centru za američke studije na Sveučilištu u Sydneyju, trenutno pri Sveučilištu ETH Zürich - Centar za sigurnosne studije.

  • +5
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: Christopher Oquendo/ZUMA Press W / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Na nacionalnoj razini Harris vodi oko 1,5 posto, odnosno rezultat je unutar statističke greške, a sama utrka toliko je neizvjesna da kandidati više nisu fokusirani samo na tih sedam neizvjesnih država - nego doslovno na neke mikrolokacije u njima. Dakako, kampanja se odvija i u ostatku zemlje, no ondje se šalju poruke općeg tipa', kaže Grgić.

Iz europskog kuta gledanja, dodaje, postavlja se pitanje koliko elektorski sustav zapravo odražava volju birača ako se demokratski izbori u zemlji s preko 300 milijuna stanovnika svode na nekoliko tisuća glasova u nekoliko ključnih država - no upravo u tome je suština ovog sustava.

Mijenjaju se poruke

Grgić primjećuje promjene u načinu vođenja kampanje oba predsjednička kandidata.

'Kod demokrata je završilo summer of joy, njihovo 'sretno ljeto', kada su Trumpa nazivali samo 'čudnim čovjekom'; sada su se vratili retorici iz vremena Joea Bidena i okarakterizirali ga kao prijetnju demokraciji i političkom sustavu kakav Amerikanci poznaju, pa građane ozbiljno upozoravaju da bi u slučaju njegove pobjede ovo mogli biti posljednji legalni izbori u SAD-u. Tvrde da je demokracija ozbiljno ugrožena, kao i pravo žene na izbor, a u kampanju su uključili ozbiljan broj celebrityja - od Eminema do Sprigsteena, pa i Beyonce, koja je najavila dolazak na predizborni skup u Teksasu. Obama poziva crne birače da podrže Harris, a ona se ukazuje u podcastima koji su se dosad smatrali potpuno apolitičnim, što dokazuje da je politika ušla u sve pore društva', objašnjava Grgić.

'S druge strane, republikanci imaju podršku Elona Muska, a on na zaobilazan način pokušava kupiti birače tako što svakog dana daje milijun dolara jednoj od osoba koje potpišu 'peticiju za očuvanje Prvog i Drugog amandmana' - dakako, to čini baš u ovih sedam neodlučnih država. Kandidat za potpredsjednika J.D. Vance odmakao se od bizarne retorike o ženama koje drže mačke i Haićanima koji jedu te životinje - sada se pomiče na upozorenja o navodnom progonu kršćana, posebno katolika, u SAD-u. Taj obrazac poznat je i nama u Hrvatskoj', kaže sugovornica tportala.

Odlučuju nijanse

I jednom i drugom taboru, naglašava, smetnja nisu birači suprotne strane - nego neodlučni i politički neaktivni građani, odnosno 'kauč na kojemu se izležavaju'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

'U simboličnom smislu bit će značajan veliki skup Kamale Harris na National Mallu, odnosno mjestu s kojega je Trump prije pet godina pozvao na pobunu zbog ishoda izbora i Bidenove pobjede. Kako će i na ovim izborima očito odlučivati nijanse, svi u SAD-u se pripremaju na sličan scenarij i pitaju se do koje će mjere Trump inzistirati na izbornim nepravilnostima - dakako, ako izgubi izbore', tumači Grgić.

Prema mnogim analitičarima, 78-godišnjem republikanskom kandidatu sada se poput bumeranga vraća taktika kojom je Bidena pokušavao prikazati senilnim starcem: medijima i društvenim mrežama kruže snimke na kojima se više od pola sata neobično njiše na pozornici, a upozorava se i da je njegov otac patio od demencije.

'No u tome još uvijek postoje pristojna suzdržanost i distanca, za razliku od onoga što je Trump radio Bidenu. On ionako ima svojstva teflona, rijetko se što za njega može zalijepiti, a i njegovi birači često su manje zahtjevni. Republikanski kandidat je pravi šoumen kojega suradnici vrlo dobro pripreme za nastupe, napudraju ga da djeluje vitalno i dobro znaju iz kojih kutova ga treba snimati. No kada se ozbiljno obrati pažnja na ono što govori, na njegov tok misli i način izražavanja, zaključak je jasan: da se ne radi o predsjedničkom kandidatu, reklo bi se da toj osobi doista nisu sve na broju', slikovito zaključuje Grgić.