HYPO HOBOTNICA

Tko će biti optužen zbog davanja provizije Sanaderu?

28.11.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Prema pisanju austrijskih medija, nepravomoćna presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu mogla bi imati utjecaja i na suđenja čelnicima Hypo banke koja se odvijaju u Austriji

Osim držanja moralnih prodika, sudac Ivan Turudić je prilikom izricanja presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu konstatirao i da je on primio proviziju od predstavnika Hypo banke prilikom sklapanja kredita koji je od tada nepoznate, provincijske banke iz Koruške dobilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Zbog problematične provizije Sanader je osuđen za ratno profiterstvo, no što je s onima koji su mu je dali?

Kako izvještavaju austrijski mediji, državno odvjetništvo iz Klagenfurta istražuje kako nastupiti dalje u procesu protiv bivšeg šefa Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera, koji je bio jedan od svjedoka na Sanaderovom suđenju. Kulterer je bio onaj koji je isplatio proviziju za sređivanje kredita, što je u svojem izlaganju pred sudom potvrdio i Sanader, ustvrdivši samo da primatelj tog novca nije bio on, nego stanoviti biznismen Eugen Laxa, koji je odavno pokojni.

No postoji i dobra šansa da će se Kulterer izvući od kaznenog progona u ovom slučaju, jer podmićivanje stranih dužnosnika nije bilo kazneno djelo u Austriji do kraja devedesetih godina. Sadašnja uprava Hypo banke ističe i da neće tražiti nadoknadu štete od Kulterera, od kojega se u drugim procesima potražuje čak 150 milijuna eura. Zato bivši šef Hypo banke može biti sretan ako postoji šansa da će se izvući nekažnjeno zbog podmićivanja Ive Sanadera, iako mu prijete i novčane i zatvorske kazne zbog niza drugih malverzacija koje su u konačnici rezultirale bankrotom Hypo banke, koju je milijardama eura poreznih obveznika spašavala austrijska država.