žena za ljude

Tko je Kamala Harris koja bi mogla zamijeniti Bidena u utrci za Bijelu kuću?

21.07.2024 u 20:48

Bionic
Reading

Joe Biden podržao je svoju potpredsjednicu Kamalu Harris da preuzme njegovo mjesto kao kandidatkinja Demokratske stranke za predsjedničke izbore

Postavljala su se pitanja o sposobnosti Joea Bidena za dužnost, a kružile su glasine da se zapravo predsjednikova kampanja "tiho procjenjuje" može li Kamala Harris preuzeti dužnost od njega.

Sada kada se predsjednik službeno povukao, donosimo kako je Harris postala potpredsjednica, zašto je hvale za čelnu dužnost i kakva je bila njezina reakcija, piše Sky News.

Harris (59) rođena je i odrasla u Oaklandu u Kaliforniji od oca Donalda Harrisa s Jamajke i majke Indijke Shyamale Gopalan. Njezini roditelji, oboje imigranti, bili su vrlo cijenjeni u svojim područjima - majka kao znanstvenica koja se bavila rakom dojke, a otac profesor ekonomije. Razveli su se kad je ona imala sedam godina i odgajala ju je sa sestrom Mayom njihova majka u Berkeleyu.

Na prosvjedima od malih nogu

Harris je rekla da su je roditelji vodili na prosvjede za građanska prava dok je bila "u kolicima", što je povećalo njezino zanimanje za pravo.

Većinu mladosti provela je u Montrealu u Kanadi prije nego što je otišla na Sveučilište Howard, povijesni crnački koledž u Washingtonu. Kasnije je diplomirala pravo na kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

Pravničku karijeru započela je kao zamjenica okružnog tužitelja između 1990. i 1998., specijaliziravši se za procesuiranje slučajeva seksualnog napada na djecu, ali i radeći na slučajevima ubojstava i pljački.

Godine 1998. Harris imenovana je glavnom odvjetnicom za kazneno pravo u Uredu okružnog tužitelja San Francisca prije nego što je postala voditeljica Odjela tužitelja grada San Francisca za obitelj i djecu.

Na političku scenu Kalifornije probila se kad je izabrana za okružnu tužiteljicu San Francisca. Uskoro je postala prva žena i crnkinja na funkciji glavne državne tužiteljice te savezne države 2011. godine.

Godine 2016. pobijedila je u utrci za američki Senat u Kaliforniji, pobijedivši kolegicu demokratkinju Lorettu Sanchez koja je imala 20 godina iskustva u Kongresu. Ovdje je izgradila reputaciju svojim radom kao tužiteljica i pridobila nacionalnu pozornost tijekom svog ispitivanja dužnosnika Trumpove administracije, uključujući Jeffa Sessionsa, a potom kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha.

To joj je pomoglo u kasnijoj političkoj karijeri. Kao senatorica je stekla nacionalno priznanje među demokratima zbog oštrih ispitivanja dužnosnika vlade Donalda Trumpa.

Zbog njezine povijesti borbe protiv reforme kaznenog pravosuđa u Kaliforniji, dok je djelovala kao glavna državna tužiteljica, navukla je na sebe prezir progresivaca koji su je optužili da se igra "policajca" u vrijeme kad su jačali prosvjedi diljem zemlje. Prosvjednici su tada tražili promjene u policijskom sustavu.

No Harris je često podržavala progresivne politike oko pitanja kaznenog pravosuđa i govorila je da nikada neće pozivati na smrtnu kaznu.

Progresivno krilo Demokratske stranke optuživalo ju je da je provodila oštre kaznene politike koja je većinom pogađala crnce. Danas ju hvale kao najveću zagovornicu prava na pobačaj unutar Demokratske stranke.

Kamala Harris za ljude

Postala je istaknuta političarka u trenutku kada je pokrenula kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju u siječnju 2019., idući sa sloganom "Kamala Harris za ljude". Demokrati su je vidjeli kao obećavajućeg kandidata za svrgavanje predsjedničkog položaja Donalda Trumpa na izborima 2020., Harris na kraju je odustala od utrke u prosincu 2019., okrivivši za to nedostatak financija.

Na demokratskim predizborima bila je među najoštrijim kritičarima Bidena. Optuživala ga je da se sedamdesetih protivio politici prijevoza crne djece školskim autobusima u većinski bjelačke škole. Budućeg američkog predsjednika, tada 77-godišnjaka, nazivala je dijelom starog, gardijskog političkog establišmenta koji ne predstavlja Demokratsku stranku.

Biden ju je, međutim, izabrao za potpredsjednicu, tvrdeći da nije zlopamtilo.

Za svoju potpredsjednicu odabrao ju je u kolovozu 2021., opisujući je kao "neustrašivog borca ​​za malog čovjeka". Time je postala prva crna kandidatkinja za dvije glavne stranke i tek treća kandidatkinja za dvije glavne stranke u američkoj povijesti.

Kada je položila zakletvu zajedno s Bidenom, postala je ne samo prva žena koja je služila kao potpredsjednica, već i prva crna osoba i osoba južnoazijskog podrijetla koja je preuzela tu ulogu i žena s najvišim položajem koja je ikada služila u američkoj vladi.

U dirljivom trenutku nakon što je otkriveno da je Biden pobijedio na predsjedničkim izborima, nazvala ga je dok je trčala. "Uspjeli smo", rekla je. "Uspjeli smo, Joe! Ti ćeš biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država."

Teško je utvrditi njezin ideološki stav

Uz Bidenovu obitelj veže je i prijateljstvo s njegovim sinom Beauom, državnim tužiteljem iz Delawarea koji je umro od raka.

Kritičari kažu da je teško utvrditi njezin ideološki stav, ali je su je većinom opisivali kao pragmatičnu i umjerenu.

U nedjelju je, nakon što je objavio da odustaje od kandidature, kazao je kako je odabir Harris „bila najbolja odluka koju je donio”.

U svom prvom govoru kao izabrana potpredsjednica, govorila je o mnogim ženama koje su omogućile njezino postignuće, osobno i povijesno. Zahvalila je američkim biračima što su izašli u rekordnom broju i obećala da će "nastojati biti potpredsjednik kao što je Joe Biden bio predsjedniku Obami - lojalan, pošten i spreman.

U posljednje vrijeme nije odgovarala na pitanja o predsjedničkoj kandidaturi, ali 2023. je komentirala je li spremna uskočiti na Bidenovo mjesto Bidenu ako postane nesposoban obnašati dužnost. "Da, jesam, ako bude potrebno", rekla je za CBS i dodala: "Ali Joe Biden će biti dobro. I reći ću vam nešto: radim s Joeom Bidenom svaki dan."

Biden je prošlog tjedna rekao da smatra da je Harris "kvalificirana da bude predsjednica". "Zato sam je odabrao", rekao je na tiskovnoj konferenciji, dodajući da ne bi odstupio zbog nje osim ako ankete ne pokažu da nema načina da pobijedi Trumpa u studenom. “Nijedna anketa to ne govori”, zaključio je tada.

  • +2
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia