PS3 vs PS4

Tko se boji next-gena još?

07.10.2013 u 12:42

Bionic
Reading

Trebaju li se igrači koji ne planiraju kupovati Xbox One ili Playstation 4 bojati sljedeće generacije konzola? Saznajte u novoj Gamereport temi tjedna!

Ekskluzivnost. Zvuči uzbudljivo, zar ne? Jedan od razloga zbog kojih postoji izbor među ovom i nadolazećom generacijom konzola je u tome da svaka od njih ima nešto što nećete pronaći na drugoj. Playstation 4 se hvali nadolazećim Killzoneom, Xbone psom iz Call of Dutya i Titanfallom.

 

 

 

 

Dolazak nove generacije koji je, realno gledano, tik pred vratima, obično označava smanjenje fokusa na trenutnu generaciju, te sustavan i ravnomjeran odlazak u ropotarnicu povijesti. Playstation 1 je ovo doživio. Playstation 2 donekle. Xboxi? Naravno. I ako smo išta naučili iz prošlosti, onda je to da nova generacija konzolaškog hardvera u principu istrebljuje svoje prethodnike. Upravo zato se imamo pravo bojati za vlastite konzole i novce koje smo uložili u njih. Ili?

 

 

Sjećanja...sjećanja...koja traju dva i pol sata. :D

 

 

Ovog puta možda ne. Ključna razlika između prijašnjih generacija, primjerice, Playstationa i ove je njihova ograničena međusobna kompatibilnost. Ovo možda zvuči loše za vlasnike PS4, s obzirom da je Sony otvoreno najavio manjak prirodne kompatibilnosti među trećom i četvtom generacijom njihove konzole, no u tome je zapravo trik. Ako čitate između redova, uočiti ćete fokus prema Playstationu 3. Sony planira iz dotične platforme izvući još puno, puno novca. I upravo zbog toga ju ne želi otpisati jednostavnim "cross compatibilityem". Gaikaijeva streaming tehnologija koju Playstation planira aktivirati "u jednom stadiju" zapravo je ništa drugo nego odgođena kompatibilnost sa prijašnjom konzolom koju ta ista kompanija pokušava spasiti. I prije nego što Xbox fanovi ubace svoj komentar, spomenimo kako Xbone planira napraviti istu stvar. Nakon što je čuo da će to napraviti i Sony, naravno.

 

 

 

 

Drugim riječima, obje kompanije znaju da im trenutna generacija još može biti od koristi. Velike koristi. Upravo zbog toga sve ideje kompatibilnosti sa prijašnjom generacijom stavljaju u nedefiniranu budućnost - kako bi ljudi kupovali prošlu generaciju dokle god mogu. Igre? Ista stvar. Obje kompanije planiraju nastaviti izbacivati naslove za obje starije konzole zato jer im one donose apsolutno najveći prihod. Svaka šuša zna da firme u pravilu gube novac na prodaji konzola a nadoknađuju to u ekstra kontrolerima, servisima i softveru. A kada će se desiti prijelaz među generacijama? Recimo to ovako - u trenu kada vidite da u otvorenoj prodaju Xbox 360 i Playstation 3 koštaju oko 700 kuna, onda znajte da je vrijeme da kupite sljedeću generaciju. Prije toga - nebaš beda frende.

 

 

Dakka dakka dakka

 

 

 

Kako bismo dodatno argumentirali brižnost kompanija za novcem...bože mene, prijašnjom generacijom konzola, spomenimo nove i razvikane naslove za kojima apsolutno svi vape dok skakuću kao osnovnoškoljke kada im spomenete One Direction. Velik broj naslova obećanih za next gen platforme izlazi i na trenutnoj. Novi Battlefield, nove nogometne simulacije, novi Call of Duty...sve ove igre imaju preveliki tržišni potencijal da bismo ih ograničili na platformu na kojoj će se možda slabije prodati. Trenutno tržište igara jednostavno nije spremno za kvantni skok tolikog kalibra. Kompanije, zamislite to ovako, žele imati dobro uporište na obali prije nego što zakorače u next gen čamac. Njihov kompletan biznis ovisi o imperiju koji su stvorili do sada, te napuštanje njega im je jednostavno - neisplativo. Do trena kada proizvodi namjenjeni trenutnoj generaciji kućnih konzola neće polučivati dovoljno visok profit, apsolutno nitko se ne mora bojati tog okrutnog next-gena.