ostanak u gpzo-u

Tomašević: Problem su zgrade s plinskim kotlovnicama

20.09.2024 u 15:13

Bionic
Reading

U ponedjeljak 23. rujna u ponoć istječe rok u kojem dosadašnji korisnici Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZO) sa zagrebačkog distributivnog područja mogu iskazati interes ako žele ostati kod njih. U suprotnom, bit će 1. listopada automatski prebačeni na Međimurje plin

'Bilo bi dobro da građani vrate ugovor do ponedjeljka, a ako to ne naprave, bit će prebačeni Međimurje plinu', kazao je danas Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Međutim, dodao je, oni koji ne uspiju potpisane ugovore vratiti GPZO-u do ponedjeljka, nego samo na web stranici GPZO-a ispune formular do 23. rujna u ponoć i iskažu interes, smatrat će se da su sve napravili u roku.

Kao poseban problem koji se proteklih dana iskristalizirao, a iz GPZO-a i Zagrebačkog holdinga (ZGH) o tome na svojim stranicama uopće nisu obavijestili građane, oni su koji imaju plinske kotlovnice u višestambenim zgradama. Naime zahtjev za ostanak kod GPZO-a ne može podnijeti pojedinačni korisnik, već to mora učiniti predstavnik stanara.

'S plinskim kotlovnicama u višestambenim zgradama je dosta komplicirana situacija jer se radi o jednom brojilu na više korisnika ili više brojila na nekoliko stotina korisnika, a na jednu kotlovnicu. Imamo velik broj zahtjeva za prelazak na GPZO, ali tu se ne mogu odobriti pojedinačni zahtjevi. Za one koji imaju kotlovnicu zahtjev mora predati predstavnik suvlasnika i to s potpisima natpolovične većine stanara. Ako predstavnici dođu do ponedjeljka s natpolovičnom većinom potpisa suvlasnika, smatrat ćemo da je zahtjev valjan i oni će ostati u GPZO-u', kazao je Tomašević.

  • +5
Gužva ispred Gradske plinare Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Koliko je broj takvih zgrada i o kojem broju stambenih jedinica je riječ, nije precizirano.

Podsjetimo, GPZO je ljetos izgubio na natječaju od Međimurje plina za javnu uslugu dobavljača plina, ali je onda po tržišnom modelu ponudio cijenu plina nižu za 10 centi od međimurske tvrtke. Na temelju odluke HERA-e, cijena plina u javnoj opskrbi trebala bi biti 52,2 eura po MWh, a GPZO je građanima Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića ponudio cijenu od 52,1 eura po MWh. No da bi građani ostali u GPZO-u, a ne bili automatski prebačeni Međimurje plinu, moraju za ostanak podnijeti zahtjev i potpisati ugovor.

Iz Grada tvrde da je interes građana za ostanak u GPZO-u dobar, ali brojke ne žele otkriti zbog konkurencije.