NOVI STANDARDI

Treba vam gastroskopija ili kolonoskopija? Ovaj KBC nabavio je vrhunsku opremu

09.08.2024 u 15:03

Bionic
Reading

Riječki Klinički bolnički centar (KBC) obnovio je gastroenterološku endoskopiju i nabavio suvremenu opremu za endoskopiju probavnog sustava vrijednu gotovo 341 eura, izvijestili su u petak iz riječke bolnice

Odjel za endoskopiju Zavoda za gastroenterologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka tako je dobio četiri nova gastroskopa, četiri kolonoskopa, dva duodenoskopa te pumpu i uređaj za insuflaciju, tj. upuhivanje vode i ugljikovog dioksida.

Novi endoskopski uređaji najnovije generacije i tehnologije liječnicima će omogućiti kvalitetnije dijagnostičko - terapijske postupke, a pacijentima ugodnije preglede i liječenje.

„U skladu s prioritetima koji proizlaze iz potreba naših pacijenata, raspoloživa sredstva usmjerili smo u cjelovito zanavljanje gastroenterološke endoskopske opreme. Pored velikog znanja, iskustva i dosadašnjih izvrsnih rezultata naših stručnjaka, ova oprema vrhunskim tehnološkim rješenjima predstavlja ogroman iskorak u pružanju dijagnostičkih pretraga poput gastroskopije, kolonoskopije ili ultrazvuka, koji se snima sa same površine probavnog organa i precizno prikazuje okolne strukture,“ rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Naglasio je da su to zahvati koje danas trebaju brojni pacijenti, kao i cijeli niz intervencija u probavnom sustavu, poput odstranjivanja polipa ili zaustavljanja krvarenja, što se danas u nekim slučajevima redovito može činiti bez klasičnog kirurškog reza i u čemu će nova oprema osigurati nove, najviše standarde.

„Osim poboljšane fleksibilnosti koja liječniku omogućava lakši rad, a pacijentu lakši pregled s manje neugodnosti, uređaji su opremljeni i optikom najnovije generacije čime se postiže vrhunska razlučivost prilikom pregleda. Time se smanjuje mogućnost previda i poboljšava dijagnostička točnost i terapijska uspješnost endoskopskih zahvata,“ istaknuo je predstojnik Klinike za internu medicinu Goran Hauser.