analiza tportala

Poskupjelo vam je dopunsko? Provjerili smo kako se kreću cijene i tko je najpovoljniji

25.07.2024 u 17:15

Bionic
Reading

Ugovaranjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvarujete pravo na oslobađanje od participacije za zdravstvene usluge pokrivene obveznim zdravstvenim osiguranjem. Uz državnog osiguravatelja, na tržištu postoji širok izbor polica privatnih osiguravajućih kuća. Provjerili smo na što sve trebate paziti prilikom odabira najpovoljnije opcije

Za dio zdravstvenih usluga koje pokriva obvezno zdravstveno osiguranje plaća se participacija te može dosegnuti i do 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite. U posljednje vrijeme zbog rasta cijena zdravstvenih usluga povećavaju se iznosi i opseg participacije. Nakon zadnjeg poskupljenja provedeni dan u bolnici, primjerice, više ne košta 13,29, već 17,70 eura, a participacija za dentalna pomagala porasla je sa 132,74 na 176,97 eura.

Nepredviđene troškove zdravstvenih usluga možete izbjeći ugovaranjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja te ona pokriva razliku do pune cijene usluge.

Na taj način oslobađate se troškova bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda i dijagnostike, lijekova izdanih na recept, ortopedskih i drugih pomagala, stomatološke zdravstvene zaštite i protetike te fizikalne rehabilitacije - pod uvjetom da konkretne usluge koristite na temelju liječničke uputnice.

Dopunsko osiguranje pokriva i troškove liječenja u inozemstvu temeljem rješenja HZZO-a. Detaljan pregled aktualnih iznosa participacije za pojedine usluge pogledajte ovdje.

Širok izbor polica dopunskog osiguranja

Ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju možete sklopiti s HZZO-om ili nekom od osiguravajućih kuća. Sklapa se na godinu dana s mogućnošću automatskog produljenja. Cijene polica razlikuju se ovisno o dobi, obuhvatu pokrića i drugim elementima ugovora.

KBC Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Državni osiguravatelj (HZZO) nudi policu sa standardnim pokrićem po cijeni od 9,29 eura mjesečno (111,48 eura godišnje), a ona pokriva isključivo troškove participacije.

Privatni osiguravatelji u svojoj ponudi imaju i police s dodatnim pokrićem. Primjerice, mogu uključivati pokriće troškova poput lijekova s B liste (lijekovi na recept uz nadoplatu), kućnu njegu ili bolničku naknadu.

Prema objavljenim podacima, a koji se baziraju na podacima web servisa kompare.hr, najpovoljniju policu dopunskog osiguranja nudi Merkur. Po cijeni od 8,63 eura mjesečno, uz puno pokriće participacije, u Merkuru dobivate osiguranje bolničke dnevnice (13,27 eura po danu) i pokriće troškova kućne njege.

Police sa standardnim pokrićem kreću se od 9,22 eura mjesečno (Triglav osiguranje) do 13 eura (Uniqa).

One s višim razinama pokrića kreću se od 14 eura naviše. Primjerice, u Triglavu možete za 14,20 eura ugovoriti policu s dodatnim pokrićem troškova lijekova s B liste do 159,27 eura godišnje, a osiguranje Groupama već od 10 eura pokriva vam do 300 eura troškova lijekova s B liste. Croatia osiguranje nudi police po cijeni od 18 do 29 eura, što uključuje pakete s djelomičnim ili potpunim pokrićem troškova određenog broja pregleda u privatnim poliklinikama.

Croatia osiguranje nudi police po cijeni od 18 do 29 eura, što uključuju pakete s djelomičnim ili potpunim pokrićem troškova određenog broja pregleda u privatnim poliklinikama.

Od kada vrijedi dopunsko osiguranje?

Važno je naglasiti da prilikom sklapanja ugovora prava iz police ne stupaju na snagu odmah, nego s počekom od 15 dana. Iznimno, ako ste imali ranije ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje kod drugog osiguravatelja i koje je isteklo najkasnije 30 dana prije sklapanja novog ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, prava i obveze iz ugovora počinju odmah vrijediti.

Možda imate pravo na besplatno dopunsko

Prije plaćanja police provjerite imate li pravo na besplatno dopunsko osiguranje, a koje koristi gotovo milijun hrvatskih građana.

Prema zakonu, plaćanja dopunskog osiguranja oslobođene su osobe sa 100-postotnim invaliditetom, darivatelji organa, darivatelji krvi (muškarci s više od 35 davanja, žene s više od 25 davanja), redoviti učenici i studenti te osobe s prihodima ispod određene granice (prihodovni cenzus).

Trenutno prihodovni cenzus iznosi 379,49 eura po članu obitelji, odnosno 475,12 eura za samce.