PROTIV KAZNE PUSSY RIOT

Treća ruska misica zaredom izribala Putinov režim

09.03.2013 u 21:18

Bionic
Reading

Mora da se nešto neobično događa u Rusiji, kad već treću godinu zaredom na državnom natjecanju ženske ljepote izabiru misicu koja ima izraženiji politički stav i više građanske hrabrosti od mase javnih djelatnika. Miss Rusije 2013. u subotu je rekla da je presuda ženskoj punk rock skupini Pussy Riot na dvije godine zatvora prestroga kazna za njihov prosvjedni performans u moskovskoj katedrali

Dvije članice Pussy Riota u kolovozu su poslane u radni logor jer su u veljači prošle godine u središnjoj moskovskoj pravoslavnoj katedrali, Hramu Hrista Spasitelja, u maskama pred ikonostasom izvele 'punk molitvu' Bogorodici da otjera predsjednika Vladimira Putina.

Elmira Abdrazakova, koja je ranije ovog mjeseca proglašena za Miss Rusije 2013, intervju je dala za jednu moskovsku radiopostaju povodom 8. marta - Dana žena koji je u Rusiji i danas praznik, i to jedan od najomiljenijih. Abdrazakova je pojasnila da je pohađala izvannastavni vjeronauk te da je hram za nju 'nešto sveto'.

'No ipak, njihova je kazna prestroga', rekla je Abdrazakova. Smatra da je na osuđene Nadježdu Tolokonnikovu i Mariju Aljohinu trebalo utjecati na drugi način, nekim socijalnim radom s njima, a ne ih poslati na dvogodišnju robiju.

Zanimljivo je da je ovo već treća misica zaredom koja pravi 'političke skandale', koji se dosad nisu povezivali s estradnom prirodom natjecanja za najljepšu ženu. Godine 2011. Natalija Perverzjeva je u finalu na Filipinima umjesto klasičnog predstavljanja svoje zemlje dala šokantnu društvenu kritiku 'napaćene zemlje', od rata na Kavkazu do izvlačenja novca izvan njenih granica.

Godinu dana kasnije podržala ju je njena nasljednica Elina Kirejeva, i to odmah nakon osvajanja titule u Centralnom teatru Sovjetske armije.

Što se pak tiče Pussy Riot, unatoč velikom broju kulturnih djelatnika i poznatih osoba, pa čak i političara koji brane skupinu, dojam je da je većina pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina podržala (ili se barem nije suprostavila) presudi.