UNATOČ STAROSTI

Treyarch: 'Black Ops 2 ne treba novi engine'

15.05.2012 u 07:25

Bionic
Reading

Treyarch je obrazložio svoju odluku da nadolazeći Call of Duty koristi engine star više od 12 godina

Call of Duty: Black Ops 2 službeno je najavljen početkom ovoga mjeseca, a odmah po tome objavljen je i prvi trailer koji prikazuje pregršt in-game video materijala koji je ponudio odgovor na pitanje koje je zanimalo milijune obožavatelja diljem svijeta: hoće li Call of Duty franšizda napokon krenuti dalje uz novi engine, ili će zadržati stari?

 

Voljeli Call of Duty serijal ili ne, jedno se mora priznati – Black Ops 2 grafički izgleda kao da se na tržištu pojavio – u najboljem slučaju – prije šest ili sedam godina. Zašto je tome tako, danas je potvrdio i Treyarch; Black Ops 2 biti će pogodnjen unaprijeđenim id Tech 3 engineom, pokretačem koji je pogonio i Quake III Arenu, igru koja se na tržištu pojavila davne 1999. godine.

 

 

Pitanje enginea povlači se već nekoliko godina, po najavi svakog novog Call of Dutyja jer danas prilično zastarjeli id Tech 3 engine pokretao je i Call of Duty 2 iz 2005. godine. Naravno, na njemu su otad napravljene brojne promjene, no i uz najvještije programere starost enginea nemoguće je zakamuflirati.

 

'Svaki puta kada ih se dotakne, engine-i se mijenjaju. Programeri ne mijenjaju ono što ne trebaju već ono što trebaju. Ne možete napraviti konkurentni proizvod ako ne mijenjate engine.' – za Eurogamer je izjavio Mark Lamia, direktor Treyarcha – 'Mislim da ljudi žele da 'poguramo' stvari. Žele da napravimo igru koja će bolje izgledati. To je njihovo pravo. Isto pitanje zapitali smo se i sami i da – i mi želimo poboljšati grafiku. Ipak, odlučili smo da ne želimo potpuno novi engine, već stari engine uz potpuno novi sustav osvjetljenja.'

 

Teško se nakon ovih izjava oteti dojmu da Lamia gotovo pa opravdava vrlo spornu odluku iza koje ipak najvjerojatnije stoji Activision koji želi da se nova Call of Duty igra na tržištu pojavi krajem svake godine. Novi engine značio bi znatno dulji razvoj igre, pa makar engine bio otkupljen od nekog drugog razvojnog studija. I ono najvažnije, novi engine značio bi i mnogo skuplju produkciju zbog čega bi dobit od prodaje igre na kraju bila manja.

 

Nažalost, to je filozofija kojom se Activision služi već godinama, a čini se da i dalje ne namjerava odustati. U isto vrijeme glavni konkurent CoD franšize Battlefield 3 koristi najnapredniji engine u povijesti gaminga.

 

Sve što zasad znamo o Call of Duty: Black Ops 2 još jednom provjerite ovdje.