mostov zastupnik

Troskot: Plenković nije ni blizu formiranja većine

03.05.2024 u 11:04

Bionic
Reading

Iako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak izjavio da teoretski ima 83 ruke izabranih zastupnika koji ga podržavaju, zastupnik Mosta Zvonimir Troskot danas je rekao on ipak nije blizu formiranja većine

'Ne znam otkud izvor Plenkovićeva optimizma. Smatramo da to nije riješeno i da nemaju većinu', rekao je Troskot u emisiji Novi dan N1 televizije. Mostov zastupnik pojasnio je zašto njegova stranka predlaže da predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava bude predsjednik Sabora i naveo da za to postoje tri razloga.

'Prvi je da je Most već nekoć bio u toj situaciji. Istina je da je SDP osvojio kao oporba najviše mandata, ali Most je 2015. s 13 mandata stvarno dobio predsjednika Sabora i nekoliko resora. Drugo, relativno više je dobila desnica – HDZ, DP i Most. Ima smisla da jedna takva osoba koja je sad na vagi bude predsjednik Sabora. Treći argument, SDP jest dobio broj mandata kao i 2020. ali tad se nije dogodilo da je predsjednik Republike bio u aktivnoj kamapnji za SDP i njegovim angažmanom je ostvaren isti broj mandata kao i 2020., rekao je Troskot i dodao da je DP trenutno 'na vagi' i da mu se mora ponuditi nešto što bi mu bilo politički oportuno.

  • +11
Zvonimir Troskot Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Troskot je također rekao da će se nakon pregovora vidjeti tko zapravo vodi DP, Penava ili njegov zamjenik Mario Radić. Dodao je i da ne može zamisliti u istoj vladi Stipu Mlinarića iz DP-a i Milorada Pupovca iz SDSS-a.

'To bi bila koalicija koja bi bila presedan, ne vidim to osobno, ne znam kako bi se to uspjelo spojiti i kako bi oni to pravdali pred svojim biračima', rekao je Troskot.