ako bude zatvoren

Trump ne bi bio prvi: SAD je već imao predsjedničkog kandidata iz zatvora

01.06.2024 u 00:03

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump proglašen je krivim po svim točkama optužnice za financijske malverzacije, a osim uvjetne ili novčane, može biti osuđen i na zatvorsku kaznu. S obzirom na to da će on biti republikanski kandidat za predsjednika na izborima krajem godine, odmah se postavilo pitanje hoće li se moći kandidirati ako završi u zatvoru

Odgovor na to pitanje je da bi jer je SAD već imao kandidata na predsjedničkim izborima koji se kandidirao iz zatvora. Iako situacija nije ista, čovjek je imao drugačiju presudu od Trumpa i nije bilo riječ o bivšem predsjedniku, činjenica je da je 1920. kandidat Socijalističke stranke Amerike Eugene Debs kampanju za predsjedničke izbore vodio iz zatvora, piše agencija AP.

Debs je bio poznati američki sindikalist i jedan od osnivača Socijalističke stranke Amerike, a u zatvoru je završio više puta, uglavnom zbog sindikalnog djelovanja poput sudjelovanja u štrajkovima. Kandidirao se za predsjednika SAD-a 1900., 1904., 1908. i 1912., a najpoznatija njegova kandidatura je ona iz 1920. Naime, 1918. zatvoren je zato što je govorio protiv američkog sudjelovanja u Prvom svjetskom ratu, što je tada, po američkom zakonu, bilo zabranjeno. No, bez obzira na to što je bio zatvoren, kandidirao se za predsjednika na izborima 1920., a budući da nije sam mogao obilaziti zemlju i voditi kampanju, to su radili njegovi stranački kolege, koji su činjenicu da je zatvoren obilato koristili tijekom kampanje.

Profesor Američkih studija na Sveučilštu Brandeis, Thomas Doherty, rekao je za AP da su Debsova slava i novitet da se netko kandidira iz zatvora dali zamaha kampanji, koja je bila uvjerljiva, uzveši u obzir činjenicu da se kandidira zatvorenik. No, Amerikanci se te 1920. nisu našli pred dilemom što raditi s predsjednikom koji sjedi u zatvoru zato što Debs nije bio ni blizu pobjedi. Osvojio je tek nešto manje od milijun glasova, odnosno oko tri posto. Pitanje koje je možda i najteže je što će se dogoditi ako Trump bude zatvoren i iz zatvora pobijedi na predsjedničkim izborima, s obzirom da za to nema nikakvog presedana niti je definirano ikakvim zakonom. Za pretpostaviti je da bi vjerojatno u konačnici odluku morao donijeti Vrhovni sud, a što bi se prije toga događalo, teško je predvidjeti.

  • +12
Donald Trump na suđenju Izvor: EPA / Autor: Mark Peterson / POOL