cure detalji

Kako je tajna služba 'skinula' napadača na Trumpa: 'Ravno među oči'

15.07.2024 u 05:49

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u pokušaju atentata na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Napadač je ubijen, a riječ je o 20-godišnjem Thomasu Matthewu Crooksu

Sažetak

  • Trump je držao govor na predizbornom skupu u Butleru, u Pennsylvaniji, kad ga je metak pogodio u gornji dio uha.
  • Napadač je ubijen, a riječ je o 20-godišnjem Thomasu Matthewu Crooksu.
  • U pucnjavi je poginuo jedan sudionik skupa, najmanje dvoje je ozlijeđeno.
  • FBI je pucnjavu klasificirao kao atentat.
  • Istražitelji vjeruju da je oružje iz kojeg je pucano mladić dobio od oca.
  • Donald Trump nastavlja s predizbornom kampanjom.
  • Američki predsjednik Joe Biden dvaput se izvanredno obratio naciji.

9:08 FBI kaže da je njegova istraga o pokušaju atentata na bivšeg Donalda Trumpa i dalje vrlo aktivna.

Dužnosnik koji je razgovarao s ABC Newsom u nedjelju kasno navečer rekao je da dok dokazi trenutno upućuju na ubojicu vuka samotnjaka, u FBI-u neće biti mirni dok u potpunosti ne pregledaju telefon osumnjičenika i dublje istraže njegov život.

U priopćenju od nedjelje navečer, iz FBI-ja su naveli da se "nastavlja provoditi logičnu istražnu aktivnost kako bi utvrdio postoje li suzavjerenici povezani s ovim napadom".

Osim toga, iz FBI-ja navode da motiv pucnjave još nije otkriven.

8:33 Kad su Trumpa agenti tajne službe zaklonili od pucnjave u metežu je izgubio cipele. U zvučnom zapisu Trumpovog razgovora s pripadnicima tajne službe nakon pucnjave, Trumpa se dva puta čulo kako govori da se mora obuti dok su ga agenti počeli micati s pozornice.

'Daj da uzmem cipele. Pusti me da uzmem cipele', kaže Trump. 'Imam vas, gospodine. Imam vas, gospodine', kaže muški agent. 'Daj da se obujem', ponovno kaže Trump.

Osvrćući se na to što je preživio pucnjavu, Trump je u intervjuu za New York Post rekao da mu je tajna služba izula cipele, kada ga je došla zaštititi na pozornici.

'Agenti su me tako jako udarili da su mi cipele spale, a cipele su mi tijesne', rekao je Trump.

U intervjuu je bivši predsjednik pohvalio agente tajne službe koji su ga štitili u subotu.

'Uklonili su ga jednim hicem ravno među oči', rekao je, misleći na strijelca.

"Napravili su fantastičan posao', dodao je. >>>Cijeli članak<<<

7:32 Američka Republikanska stranka u ponedjeljak počinje nacionalnu konvenciju, pripremajući teren za službenu potvrdu Donalda Trumpa kao stranačkog kandidata za predsjedničke izbore u studenom, samo nekoliko dana nakon što je pucano na njega. Trump bi trebao objaviti ime svog kandidata za američkog potpredsjednika na događaju u gradu Milwaukeeju u američkoj državi Wisconsin na kojem će službeno postati kandidat stranke.

5:55 Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je formalno okruženje Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelju kako bi zamolio Amerikance da snize političku temperaturu i sjete se da su susjedi a ne neprijatelji, nakon što je potencijalni ubojica ranio republikanskog rivala Donalda Trumpa. Pucanje na Trumpa 'poziva sve nas da se odmaknemo', rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. 'Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri', rekao je. 'Svi imamo odgovornost da to učinimo.' >>>Cijeli članak<<<

5:30 Donald Trump otputovao je u Milwaukee gdje će ga republikanci ovaj tjedan službeno nominirati za svog predsjedničkog kandidata, nakon što je preživio pokušaj atentata koji je dodatno rasplamsao političke podjele u SAD-u.

5:15 Bivši američki predsjednik Donald Trump dao je jedan od svojih prvih intervjua nakon atentata. Za Washington Examiner izjavio je da je išao u potpunosti ispočetka napisati svoj konvencijski govor kako bi se usredotočio na poruku 'jedinstva' umjesto na kritiziranje Joea Bidena.

'Govor koji sam namjeravao održati u četvrtak bio bi vrlo impresivan. Da se ovo nije dogodilo, bio bi to nevjerojatno dobar govor', rekao je Trump i dodao da bio prvenstveno bio usmjeren na politiku predsjednika Bidena. 'Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor. Ovo je prilika za ujedinjenje naše zemlje. Pružila mi se ta prilika', dodao je, prenosi BBC.

Trump je otkrio da mu je život spasila i činjenica što se taman okrenuo da pogleda isječak videa puštenog na predizbornom skupu.

'Gotovo nikada ne mičem pogled s publike. A da u tom trenutku nisam to učinio tko zna bih li sada bio ovdje?', rekao je bivši američki predsjednik.