KRATKI TELEFONSKI RAZGOVOR

Trump poručio Xiju kako će poštivati cjelovitost Kine

10.02.2017 u 12:48

Bionic
Reading

Nakon što je sinoć novoizabrani američki predsjednik obavio prvi telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Donald Trump se dana čuo i s kineskim čelnikom Xi Jinpingom kojem je poručio kako će poštovati 'cjelovitost Kine'

'Predsjednik Trump je pristao na zahtjev kineskog predsjednika Xi Jinpinga da poštuje princip cjelovitosti Kine', navodi se u kratkom priopćenju Bijele Kuće.

'Dobri kinesko-američki odnosi od krucijalnog su značaja za dva naroda. Spremni smo zajedno s američkom jačati uzajamno korisnu suradnju u području trgovine, investicija, energetike, izgradnji infrastrukture, kao i jačanje kontakata i koordinaciju po regionalnim i međunarodnim pitanjima, te u konačnici zajednički podržavamo mir i stabilnost', izjavio je nakon razgovora s američkim kolegom kineski predsjednik.

Valja podsjetiti kako je Trump ranije izrazio sumnju kako se SAD treba pridržavati politike 'cjelovitosti Kine'. Peking je, očekivano, oštro reagirao na ovakve izjave, podsjećajući kako je  priznanje Kine kao jedinstvene zakonite predstavnice kineskog naroda i Tajvana kao njezinog dijela osnova za uspostavljanje diplomatskih odnosa s drugim državama.

Inače, Bijela kuća je započela istragu vezanu za curenje informacija o Trumpovim telefonskim razgovorima sa stranim čelnicima.

'Razriješavamo situaciju i ona izaziva veliku brigu. U nekim slučajevim objavljivanjem informacija očigledno se krši mnogo zakona', kazao je Trumpov glasnogovornik Sean Spicer, dodajući kako je i sam predsjednik zabrinut događajem.

'Naravno, takvo što to zabrinjava. Ukoliko se ne može razgovarati bez izlaska informacija u javnost, to zabrinjava. Mi se bavimo ozbiljnim poslom u ime naše zemlje', zaključio je Spicer.