KOMENTAR GORANE GRGIĆ

Trump zaziva rat jednako kao i islamski ekstremisti

09.12.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Svojim aktualnim istupom – pozivom na zabranu ulaska muslimana u SAD – Trump šteti interesima republikanaca koji na predstojećim predsjedničkim izborima moraju sakupiti i nešto manjinskih glasova, ali i SAD-a te zapadnih zemalja koji trebaju pomoć islamskih zajednica u borbi protiv ekstremista

Samo dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama održao govor u kojem je pozvao na jedinstvo i suprotstavio se vjerskim podjelama nakon terorističkih napada u Kaliforniji, republikanski predsjednički kandidat s trenutačno najviše potpore u osvajanju stranačke nominacije učinio je upravo sve suprotno. Donald Trump svojim je prijedlogom da se zabrani ulazak u Sjedinjene Države svim muslimanima izazvao lavinu osuda i ocjena da je ovakva retorika ne samo štetna i suluda već i da čini jednaku štetu američkom ugledu kao Abu Ghraib na steroidima.

Američka predsjednička kampanja za izbore 2016. u punom je jeku, a njezin se fokus značajno promijenio prošlog mjeseca nakon terorističkih napada u Parizu. No sada kada se i Sjedinjene Države suočavaju s posljedicama najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu od 11. rujna 2001. koji se odvio prošlog tjedna u San Bernardinu, nema sumnje da će pitanje nacionalne sigurnosti biti još važnije. Republikanski kandidati su proteklih tjedana bili dosta glasni u svaljivanju krivnje na predsjednika Obamu kako bi na taj način osvojili dodatne poene u predizbornoj kampanji. To i nije bilo toliko teško budući da posljednja ispitivanja javnog mijenja ukazuju na to da sve veći dio javnosti smatra da Obamina administracija nije dovoljno učinkovita u borbi protiv terorizma.

Prema posljednjem ispitivanju koje su proveli CNN/ORC

, 60 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji se predsjednik nosi s prijetnjom terorizma, a više od dvije trećine ocijenilo je vojni odgovor protiv Daesha kao nedovoljno agresivan. Kada se odgovori raščlane po stranačkoj pripadnosti, 52 posto demokrata naspram 90 posto republikanaca smatra da Sjedinjene Države nisu dovoljno agresivne u borbi protiv ekstremista.

O autorici

Dr. Gorana Grgić predaje američku unutarnju i vanjsku politiku na Sveučilištu u Sydneyju, pri Centru za američke studije. Diplomirala je makroekonomiju na zagrebačkom sveučilištu 2008., 2010. magistrirala međunarodne studije u Sydneyju, a 2014. na istom sveučilištu doktorirala na temu političke liberalizacije i etničkih konflikata u bivšem SSSR-u i Jugoslaviji. Tijekom studija radila je za Ujedinjene narode, u sklopu njihova razvojnog programa u Hrvatskoj, a posljednjih godina kao producentica i novinarka surađuje s australskim javnim radio servisom SBS.



Obamin nedjeljni govor iz Ovalnog ureda nije pridonio promjeni u percepciji republikanaca koji i dalje smatraju da predsjednik neuspješno vrluda u borbi protiv terorizma. Nije trebalo dugo čekati na reakcije republikanskih predsjedničkih kandidata koji su pozvali na jačanje sigurnosnog nadzora i granične kontrole te snažnije vojne kampanje u Iraku i Siriji.

No Trumpov je prijedlog eskalirao do sasvim nove razine. Ostatak republikanskih pretendenata na Bijelu kuću dosta je brzo
reagirao u osudi ovakve retorike. Ovo nije prvi put da je Trump pretjerao u svojem javnom istupanju – čini se da je od trenutka kada je najavio svoje uključivanje u kampanju pa dosad teže nabrojati skupine i manjine koje nije uvrijedio nego obratno.

Uzmimo u obzir činjenicu da je u američkom izbornom ciklusu preostalo manje od osam tjedana do prvih predizbora (koji počinju takozvanom skupštinom u Iowi, Iowa Caucus) i da se čini kako Trumpu baš na tim prvim predizborima za vratom puše vrlo konzervativni senator iz Teksasa Ted Cruz. Naime
ispitivanja javnog mnijenjapokazuju kako je Cruz, koji uživa veliko povjerenje konzervativnih evangelista u Iowi, prvi put prestigao Trumpa. Tako da se jedno objašnjenje za Trumpovu izjavu može potražiti i u jeftinom načinu igranja na strah kako bi sakupio glasove. 

Čini se da je dosad Trump uživao svojstva teflona budući da se uvrede i neistine koje je izrekao nisu uspjele zalijepiti na njega u toj mjeri da dovedu do gubitka potpore republikanskih glasača. A nema li bolje taktike za dobivanje publiciteta i još ponekog glasa od izravnog napada na predsjednika i potkopavanja njegove strategije?

Napokon, Trumpovi pristaše, takozvani anti-establishment Republikanske stranke, podržavaju i nagrađuju ovakve istupe. Njima je dosta političke korektnosti i diplomacije. Upravo njima se Trump obraća kada u jednom od svojih nedavnih govora kaže:
'Ako su mislili da je nešto krivo s tom skupinom i ako su vidjeli što se događa, a nisu htjeli nazvati policiju zato što (...) svi žele biti politički korektni (...), to je dio problema s kojim se suočavamo u našoj zemlji

.'


Trumpovo skandalozno obraćanje

Valja spomenuti da je Trump bio jedan od čelnih ljudi pokreta koji se popularno naziva
birther movement (odnosno teoretičara zavjere koji još uvijek sumnjaju da je predsjednik Obama rođen izvan Sjedinjenih Država, a neki i to da je islamske vjeroispovijesti). Ta je skupina razvila čitav ekosustav medija, organizacija i publikacija koji se hrani podjelama poput 'mi' i 'oni'. Ovaj dio američkih glasača raste još od 90-ih godina prošlog stoljeća i zastupa etno-nacionalističke desne stavove. Drugim riječima, protive se imigraciji i novoj demografskoj stvarnosti u kojoj Sjedinjene Države polako postaju većinski manjinska zemlja (majority minority country). Slični su primjerice UKIP-u u Velikoj Britaniji i Nacionalnom frontu u Francuskoj.

Ono što najviše zabrinjava oko Trumpove retorike je način na koji je on želi prikazati kao iskren odraz razmišljanja zabrinute većine i suprotnoj političkoj korektnosti (un-PC). Ovo je predmet polemike koja se posljednjih dana pronijela i u hrvatskim medijima. No problem je u tome što ovakav diskurs nije samo oprečan pristojnom govoru, on je puno gori jer poziva na diskriminaciju i šovinizam. Nimalo ne pomaže ni činjenica da Trump ovime izravno potvrđuje ono što ekstremisti žele da se dogodi – sukob civilizacija. Jer poziv da se svim muslimanima zabrani dolazak u Sjedinjene Države nije ništa drugo doli proglašenje rata Zapada protiv islama.

Republikanski establishment svjestan je da Trump dugoročno šteti interesima stranke budući da ako žele pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom sljedeće godine, moraju sakupiti i neke segmente manjinskih glasova. S Trumpom bi to bilo vrlo teško, ako ne i gotovo nemoguće. No još je ozbiljnija činjenica da u borbi protiv ekstremizma, Sjedinjene Države kao i ostatak Zapadnih zemalja trebaju pomoć upravo islamskih zajednica kako kod kuće tako i na Bliskom istoku. Trumpov i slični istupi istinski štete takvim naporima.