borba protiv kurda

Turci pokrenuli ofenzivu na sjeveru Sirije, Rusi se povukli

20.01.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Ruski vojnici su otišli iz područja Afrina na sjeveru Sirije, gdje je turska vojska pokrenula kopnenu i zrčanu ofenzivu na kurdsku miliciju, navelo je u subotu rusko ministarstvo obrane.

Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je poduzelo mjere za sigurnost ruskih vojnika koji su raspoređeni u području Afrina, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Te postrojbe su povučene prema Tal Rifaatu kako bi se spriječile moguće provokacije i isključila svaka prijetnja ruskim vojnicima, dodaje isti izvor.

To je objavljeno dok je turska vojska potvrdila u subotu da je pokrenula operaciju na sjeveru Sirije na kurdsku miliciju koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Rusija od rujna 2015. vojno podržava snage režima Damaska protiv džihadista.

Bez obzira na djelomično povlačenje njeznih postrojbi, Rusija u Siriji i dalje ima tri bojne vojne policije, zadržala je zrakoplovnu bazu Hmeimim i vojnu pomorsku bazu Tartus, kao i svoj Centar pomirenja zaraćenih strana.

Moskva je zabrinuta zbog turske ofenzive u Afrinu i rusko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu pozvalo strane na suzdržanost.