Business Insider je izvjestio da je porastao slučaj norovirusa u Americi. Brojevi su dosegnuli jednu od svojih najviših razina u proteklih 12 godina, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti
'U zimskim mjesecima nije neuobičajeno da se pojavljuju crijevne infekcije uzrokovane norovirusima. Norovirus je vrlo zarazan virus koji uzrokuje akutni gastroenteritis ili gastroenterokolitis', pišu iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.
Često se naziva 'želučana gripa' ili 'želučana viroza.' Norovirus se prenosi i širi fekalno oralnim putem prijenosa. To znači da se može prenijeti izravnim kontaktom s osobom koja je zaražena norovirusom (tijekom skrbi o oboljelom, dijeljenjem hrane ili pribora za jelo, ili konzumiranjem hrane koju je oboljela osoba kontaminirala), konzumacijom hrane ili pijenjem tekućina koje su kontaminirane norovirusom te dodirivanjem kontaminiranih predmeta ili površina, a zatim stavljanjem neopranih ruku u usta.
Ako osjetite simptome, ostanite kući
HZJZ piše da simptomi norovirusne infekcije počinju iznenada i obično se razviju unutar 12 do 48 sati nakon izlaganja virusu.
Oboljeli najčešće imaju blaže kliničke slike kraćeg trajanja koje karakteriziraju mučnina, proljev i povraćanje, a ponekad se javlja i povišena tjelesna temperatura, glavobolja i bolovi u rukama i nogama. Najčešće je dovoljno simptomatsko liječenje kod kuće uz odmaranje i nadoknadu tekućine.
Ranjivije skupine, kao što su mala djeca, imunokompromitirani i stariji, mogu imati ozbiljnije simptome bolesti zbog kojih će trebati potražiti liječničku pomoć.
Kad započnu simptomi, treba ostati kod kuće, ne odlaziti u vrtić, školu ili na posao sve dok ne prođe 48 sati od prestanka simptoma. U tom razdoblju treba izbjegavati pripremati hranu drugima te ne odlaziti u posjete, posebice izbjegavati odlazak u bolnicu ili u domove za starije osobe.
Osobe mogu širiti norovirus i do dva tjedna nakon oporavka od bolesti.
Mjere za zaštitu
Preventivne mjere ključne u sprječavanju širenja virusa i smanjenju rizika od zaraze od norovirusa su temeljito i često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, adekvatna termička obrada hrane, pranje voća i povrća, čišćenje i dezinfekciju kontaminiranih predmeta i površina
Kod nas u Hrvatskoj broj prijava oboljelih i grupiranja u kolektivima ne odudara od prethodnih zimskih mjeseci.