više od 320 zaraženih

U BiH deseci novih slučajeva, kreće dezinfekcija ulica u svim gradovima Federacije

29.03.2020 u 10:57

Bionic
Reading

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini porastao je na više od 300 nakon što su deseci novih slučajeva u prethodna 24 sata zabilježeni diljem zemlje.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako su samo u tome entitetu testiranja pokazala je zaraženo još 38 osoba.

Među njima je čak 29 osoba koje su iz Banje Luke, grada u kojemu je do sada zaraženo 113 ljudi i koji je svo vrijeme žarište epidemije u BiH.

Konjic je i dalje drugi grad po broju zaraženih jer je tamo registrirano 25 slučajeva.

U nedjelju je registrirano ukupno 323 slučaja infekcije virusom SARS-CoV-2.

U BiH je do sada preminulo šest osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. U svim slučajevima riječ je o osobama starije životne dobe koje su bile kronični bolesnici pa je zaraza pogoršala njihovo stanje i dovela do smrtnog ishoda.

  • +18
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

Stanje u zdravstvenom sustavu te zemlje otežava činjenica da je sve veći broj liječnika i drugog medicinskog soblja kod kojih je potvrđena zaraza ili su pod nadzorom zbog toga što su bili u kontaktu s već zaraženima.

Takvi slučajevi u subotu su zabilježeni u Centru za srce u Tuzli te u županijskoj bolnici u Zenici gdje je zbog sumnje na zarazu zatvoren cijeli internistički odjel.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako će od nedjelje započeti sustavna dezinfekcija ulica u svim gradovima u tom entitetu i provodit će se svakodnevno.