štete se utvrđuju

U dijelovima Vukovarsko-srijemske proglasit će elementarnu nepogodu

04.06.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić najavio je u utorak na koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika da će za dijelove županije koji su bili pogođeni nevremenom biti proglašena elementarna nepogoda, a štete od nevremena još se utvrđuju

"Treba izaći na teren i prikupiti sve potrebne informacije, poslije čega će biti proglašena elementarna nepogoda. Kolike su štete još ne znamo, ali možemo reći da smo u ponedjeljak poslijepodne imali ekstremne situacije u Iloku i Županji. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih“, rekao je Dekanić.

Spomenuo je sustav protugradne obrane rekavši kako zapadni dio Vukovarsko – srijemske županije ima sustav, ali ne zna kako on funkcionira, dok istočni dio nema nikakav sustav obrane od tuče.

„Struka tvrdi kako takva vrsta zaštite nije učinkovita i nije se obnavljala. Tražili smo da se izjednači stanje u cijeloj županiji i opreme sustavi, a poslije da se vidi je li ta obrana učinkovita ili ne. U ovom dijelu županije sada ne postoji nikakva obrana od tuče“, kaže Dekanić.

Do sada u županiji nisu prijavljene štete na objektima, ali su stradale ratarske kulture, voćnjaci i vrtovi. Po riječima gradonačelnice Iloka Marine Budimir, situacija u Iloku puno je gora jer su stradale fasade kuća, rolete, krovovi, stakla, objekti javne namijene, ali i vrtovi, voćnjaci, vinogradi, vrtovi… Poplavljen je i Muzej grada Iloka.

„Još uvijek prikupljamo informacije o nastaloj šteti, ali već sada mogu reći kako je ona velika. Nevrijeme je trajalo 15-20 minuta, sreća je da nitko nije nastradao. Očekujemo od županije da za Ilok proglasi elementarnu nepogodu“, rekla je Budimir.

  • +6
Poplave u Iloku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Poručila je kako bi trebalo što prije uspostaviti sustav protugradne obrane dodavši da je po mišljenju stručnjaka to “skup sport”, ali i ona ne misli tako.

„Voljela bih znati kolika je šteta bila prošle godine od leda i nevremena u Hrvatskoj kada je u srpnju nevrijeme uništilo dijelove spačvanske šume, pogodilo niz sela i gradova. Štete su tada bile neprocjenjive", kaže Budimir.

Treba pokušati s uspostavom sustava protugradne obrane, pa ako se uspije super, a ako ne - barem se pokušalo. Ovako možemo samo čekati kada će nas novo nevrijeme pogoditi i čekati što će nam se dogoditi, ističe iločka gradonačelnica.