14 zaraženih

U Karlovačkoj županiji zaražen liječnik, još sedam ih je u samoizolaciji

23.03.2020 u 14:15

Bionic
Reading

U Karlovačkoj županiji dosad je zaraza koronavirusom potvrđena kod 14 osoba, a među njima je i jedan liječnik, dok je sedmero njegovih kolega u samoizolaciji, kao i još 600 osoba

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da je spomenuti liječnik dva tjedna prije oboljenja bio na godišnjem odmoru te nije bio u kontaktu s pacijentima niti kolegama, a sada se liječi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Jančić je novinare zamolio za diskreciju vezano za 14 zaraženih, a građane da poštuju sve mjere kojima se želi spriječiti širenje pandemije.

'Situacija se može pogoršati i zahtijevati intenzivnu potporu i više stručnjaka i opreme, može se brzo pogoršavati i okupirati resurse osoblja i opreme. Zato molim sve građane da budu krajnje odgovorni i poštuju sve mjere, od distance, održavanja osobne higijene', kazao je.

Naglasio je kako su vremena ozbiljna, pa je krajnje vrijeme za odgovorno ponašanje jer se bolest brzo širi i to putem druženja, te se mora učiniti sve da se 'zbog neodgovornih pojedinaca slike iz Italije preliju i na nas'.

'Nema druženja po kućama, nema zbližavanja, šetnji i drugih aktivnosti i molimo vas da krajnje odgovorno shvatite ove preporuke', poručio je Jančić građanima.

Karlovačka bolnica za sada ima 47 kreveta u izolaciji, po potrebi 200 i više, te 18 respiratora, no sve to, ustvrdio je, neće biti dovoljno ako se ne budu poštivale donesene mjere.

Jančić je napomenuo kako respiratori, ovisno o zbivanjima na terenu, odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu mogu biti stavljeni na raspolaganje nadležnoj klinici u Zagrebu.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar rekao je da je karlovačka Javna vatrogasna postrojba u nedjelju u Zagrebu s visokim ljestvama pomagala sanirati posljedice potresa.

Naveo je i kako je upravo zbog potresa u vikendice u Karlovačkoj županiji došlo oko tisuću Zagrepčana i policija ih sve obilazi, a o mogućem kršenju mjera samoizolacije očekuje da će policiju informirati i građani.