navodno negiranje genocida

U obrani Milanovića: Hrvatski veleposlanik odbio primiti prosvjednu notu BiH

14.09.2022 u 19:07

Bionic
Reading

Zbog neutemeljnih optužbi na račun predsjednika Zorana Milanovića da je negirao genocid u Srebrenici, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić odbio je u srijedu primiti demarš koji je Hrvatskoj ranije tijekom dana uputila ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković.

U priopćenju dostavljenom Hini, navodi se kako je veleposlanik Sabolić tijekom današnjeg sastanka u ministarstvu vanjskih poslova BiH ‘odbio primiti prosvjednu notu zbog navodnih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici’.

“Veleposlanik je odbio primiti prosvjednu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži", stoji u reagiranju.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je ranije tijekom dana demarš zbog navodnog Milanovićeva negiranja genocida tijekom radnoga ručka s drugim sudionicima summita Brdo-Brijuni koji je održan u ponedjeljak.

U priopćenju dostavljenom iz bosanskohercegovačkog ministarstva javnosti međutim nije rečeno da je veleposlanik Sabolić odbio primiti prosvjednu notu.

  • +7
U Brdu pri Kranju održan summit Brdo - Brijuni Izvor: Cropix / Autor: Jure Erzen

Pojedini srbijanski mediji najprije su objavili da je hrvatski predsjednik tijekom radnog ručka na Brdu kod Kranja zajedno s drugim čelnicima država navodno rekao kako postoje razne vrste genocida, no da se u Srebrenici nije dogodio. 

Zbog toga je izazvao vrlo gnjevne reakcije bošnjačkih političara, Islamske zajednice i nevladinih organizacija, a iz njegova ureda su objasnili kako se radi o lažima koje ne žele komentirati.