TRAŽE REAKCIJU

U OPG-ovima očajni: U jeku sezone kada moraju imati sve djelatnike i obitelj na raspolaganju ne mogu do propusnica

04.04.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Udruga OPG-a Hrvatske 'Život' trži hitnu reakciju odgovornih i rješenje problema jer se 'poljoprivrednicima ne omogućuje normalno poslovanje po zakonu zbog uskrate propusnica'

'Također problemi s ne dobivanjem propusnice utječu na rad poljoprivrednih gospodarstava u jeku sezone kada moraju imati sve djelatnike i obitelj na raspolaganju, a na obavljanje potrebnih radova obavezuje poštivanje Zakonskih odredbi i Europskih uredbi', navodi se u priopćenju udruge.

Osim toga ne izdavanje propusnica u nekim elementima je kršenje Ustavnih prava na rad i vlasništvo te direktno utječe na poslovanje tvrtki i OPG-a koji se bave poljoprivredom, smatraju u udruzi Život.

Zbog ne mogućnosti obavljanja posla, vođenja poslovanja i eventualnih problema koji se mogu desiti više se ne može očekivati odgovornost vlasnika ili nositelja a samim time niti tvrtke ili OPG za ne izvršenje bilo kojih radnji koji su dužni obaviti prema zakonu ili APPRRR.

Iz tih razloga traže hitno rješenje problema sa propusnicama OPG:

1. Izdavanje propusnica članovima OPG gospodarstva

2. Izdavanje propusnica obitelji nositelja OPG gospodarstva, članak 25 Zakona o OPG-u

3. Izdavanje propusnica vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i onima koji imaju zemljišta u najmu, a proizvode za vlastite potrebe uz predočenje odgovarajućih dokaza (gruntovni izvadak, ugovor o najmu)

4. Izdavanje propusnica potrebnim djelatnicima za povremene i sezonske poslove u poljoprivredi sukladno posebnom propisu kojim se uređuje poticanje zapošljavanja

  • +14
Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

TVRTKE

1. Izdavanje propusnice direktoru tvrtke, koji nije zaposlen u tvrtki što je zakonski, a onemogućen je u obavljanju posla

2. Izdavanje propusnice vlasniku tvrtke, koji nije zaposlen u tvrtki što je zakonski. 

3. U aplikaciju dodati dolje navedenu opciju za svrhu izdavanja jer su u poljoprivredi rokovi bitni i potrebno u jeku poljoprivrednih radova imati mogućnost otići bilo gdje po potrebne sirovine, dijelove i opremu.

 Također traže produženja roka valjanosti za stare propusnice zbog problema sa pristupom aplikaciji i unosom traženih promjena 'Ukoliko ne dođe traženih promjena molimo da nas obavijestite tko preuzima odgovornost za probleme koje će imati tvrtke i OPG-i zbog ne mogućnosti obavljanja zakonski obaveza i poslova', navodi se u priopćenju Udruga OPG-a Hrvatske 'Život'.