pročistač otpadnih voda

U Osijeku predstavljen novi uređaj vrijedan 50 milijuna eura

16.07.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Novoizgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan oko 50 milijuna eura, jedan je od najvećih EU projekata u Osijeku, kojim će se osigurati kvalitetna zaštita rijeke Drave, istaknuto je u utorak na predstavljanju uređaja u osječkom prigradskom naselju Nemetin

Uređaj čini čak 28 zasebnih građevinskih objekata, na površini od 165 tisuća četvornih metara, a može pokrivati područje na kojemu živi 170 tisuća stanovnika.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković istaknula je da je to trenutno najveći objekt s trećim stupnjem pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj. Napomenula je da se u uređaju provode tri stupnja zaštite i pročišćavanja - mehanički, biološki i organsko-kemijski, te da je voda koja se vraća u Dravu izvanredne kvalitete, na dobrobit prirodnih resursa i cijele zajednice.

Podsjetila je da je u mandatu Andreja Plenkovića u sektor vodoopskrbe i odvodnje te vodno-komunalnu infrastrukturu ovoga područja uloženo nešto više od 376 milijuna eura, a trenutno se, osim završenih investicija, odvijaju vrijedni radovi brojnim mjestima Osječko-baranjske županije.

Vučković je istaknula da je kroz projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", koji traje već osam godina, na području cijele Slavonije uloženo tri milijarde eura, od čega više od milijardu eura u Osječko-baranjskoj županiji.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je da je pri preuzimanju dužnosti taj projekt zatekao "u problematičnom stanju" jer je 2018. bio raskinut ugovor s tadašnjim izvođačem radova, pa je u srpnju 2021. potpisan novi ugovor, a 2022. povučena su bespovratna EU sredstva, koja su nedostajala za realizaciju projekta.

Istaknuo je da je to jedan od najvećih EU projekata na području Osijeka, financiran sa 73 posto bespovratnih EU sredstava, a ostatak je osiguran iz državnog i gradskog proračuna te proračuna općine Čepin.

Uz Dravu se gradi i dugačka šetnica, a pročišćivači još u Slatini, Belišću i Petrijevcima

To je najmoderniji i najveći pročistač otpadnih voda koji uključuje biološko i mehaničko pročišćavanje otpadnih voda ta taloženje prije ispusta u Dravu koju na ovaj način štitimo i uz koju gradimo jednu od najdužih šetnica ovom dijelu Europe, kazao je Radić.

Izvijestio je da je u protekle tri godine u vodno-komunalnu infrastrukturu Osijeka uloženo oko 90 milijuna eura, a osim ovoga uređaja, radi se projekt "Osijek 4", vrijedan 21 milijun eura, kojim će se rekonstruirati 27 kilometara vodoopskrbne i kanalizacijske mreže te smanjiti gubici vode za 25 posto.

  • +14
Pročistač otpadnih voda u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je da novi uređaj znači  "da ćemo imati čistiju Dravu" te dodao da su takvi uređaji dovršeni u Virovitici i Pitomači, a grade se u Slatini, Belišću i Petrijevcima.

To su veliki projekti za naše građane koji omogućuju sigurnost obrade otpadnih voda, što je standard 21. stoljeća. U razvoj vodno-komunalne infrastrukture u Osječko-baranjskoj županiji ulažemo 375 milijuna eura, od čega je 220 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, rekao je Đuroković.