PRAVORIJEK O SUKOBU INTERESA

U petak konačna odluka o Šegonu i Jakovčiću

06.03.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sutra će donijeti odluku jesu li bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon i župan Istarske županije u mandatu od 2009. do 2013. Ivan Jakovčić bili u sukobu interesa.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnoga.

Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon obavljao dužnost pomoćnika ministra financija trgovačko društvo Facta Vera ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija.

Postupak protiv Šegona pokrenut je i radi utvrđivanja je li u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija počinio neko od zabranjenih djelovanja dužnosnika iz članka 7. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kako bi utjecao na sklapanje Ugovora o kreditu između HBOR-a i Facta Vere.

U slučaju istarskog župana Ivana Jakovčića postupak je pokrenut lani jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je Povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu.

Naime, Jakovčić je u 2012. godini od države kupio poljoprivredno zemljište u Završju, u općini Grožnjan, što nije unio u imovinsku karticu iako je to bio dužan učiniti do kraja godine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa to je otkrilo redovitom provjerom imovinskih kartica i zatražilo od Jakovčića da dopuni karticu u roku od 15 dana, što on nije učinio već je odgovorio Povjerenstvu da je na vrijeme ispunio svoju obvezu.