pomoć potrebitima

U Sarajevu migrantima preporučuju cijepljenje AstraZenecom kako bi lakše mogli prijeći u Hrvatsku

29.09.2021 u 14:13

Bionic
Reading

U migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima u Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu je počeo proces cijepljenja punoljetnih migranata. U četvrtak počinje cijepljenje migranata u kampu Blažuj

Koordinator za cijepljenje u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić je naveo kako migranti mogu birati između AstraZeneca i Sinopharm vakcina s tim što im se preporučuje AstraZeneca zbog eventualnog prelaska granice i boravka unutar EU koja priznaje ovu vakcinu, što je istovremeno i paradoksalno s obzirom da migranti doslovno trpe torture u pokušaju da dođu do zemalja EU.

"Za njih je planirana AstraZeneca jer Europska unija još uvijek nije priznala Sinopharm. S obzirom da oni migriraju i ka EU, gledali smo da cjepivo koje primaju bude priznato u EU. AstraZeneca se također pokazala i kao dobra zaštita, i mi smo u Kantonu Sarajevo stanovništvo najviše cijepili tim cjepivom', naveo je Spahić, javlja Klix.ba.

Kamp menadžerica Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) Azra Ibrahimović poručila je kako su dužnosnici ove organizacije već obavijestili migrante o početku cijepljenja te je naglasila kako su migranti pozitivno reagirali na ovaj potez.

'Mi smo u svakodnevnom kontaktu s njima i pripremali smo ih za cijepljenje. Prenijeli smo njihovu zainteresovanost prema Službi za poslove sa strancima te smo tražili da ih uvrste na listu onih koji će biti cijepljeni. Za nas kao IOM nitko nije siguran dok nisu svi sigurni i to nas vodi ka tome da svima pomognemo. Ovo je jedan od projekata koje radimo za prevenciju koronavirusa uključujući i i nabavku zaštitinih maski, antigenskih testova i trudit ćemo se da obuhvatimo što veći broj migrantske populacije kako s cijepljenjem tako i s drugim mjerama', rekla je Ibrahimović.