GRČIĆ I JOVANOVIĆ REZALI VRPCU

U Splitu otvorena prva škola nakon 25 godina

04.02.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Jake Vladine snage predvođene potpredsjednikom Brankom Grčićem i ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem u Splitu su otvorile novu zgradu Obrtno tehničke škole, prvog školskog objekta izgrađenog u ovom gradu u posljednjih 25 godina

Za školu smještenu u gradskoj četvrti Spinut lokacijska dozvola izdana je prije punih 32 godine, u proračun je uvrštena prije 14 godina, gradnja je počela prije pet godina, a u zadnje tri godine gotovo dovršena zgrada bila je zatvorena zbog neuređenog okoliša i manjih tehničkih problema. Od jeseni prošle godine Jovanović je obilazio gradilište jednom mjesečno i požurivao kraj radova.

Splitsku Obrtno tehničku školu pohađa 650 učenika smještenih u 31 razrednom odjeljenju, a od samog osnivanja bila je podstanar u nekoliko obližnjih osnovnih i srednjih škola. U sklopu nove zgrade vrijedne 80 milijuna kuna uređene su školske radionice, a približava se kraju i izgradnja trodijelne sportske dvorane.

'Nakon obrazovanja u ovoj školi, učenici dobivaju u ruke konkretan alat s kojim mogu krenuti u život', kazao je Grčić i pozvao vrlo popularnog ravnatelja škole Renata Žuvelu da pokreće i nove smjerove obrazovanja u skladu s potrebama tržišta. Prisjetio se potpredsjednik Vlade i brojnih svađa oko lokacije nove Obrtno tehničke škole, jer su upravo splitski SDP-ovci godinama sabotirali njenu izgradnju u četvrti Spinut i predlagale istočne dijelove grada, pa zaključio da 'danas nikome u ovom dijelu grada nije žao'. Očito nije žao ni SDP-ovcima jer su se gotovo svi viđeniji članovi stranke pojavili na svečanom otvaranju.

Ministar Jovanović pohvalio se činjenicom da će se osim ove škole u idućih nekoliko mjeseci u Splitu otvoriti još četiri gotovo dovršena objekta vrijedna oko stotinu milijuna eura: rezanje svečane vrpce čeka nova Zdravstvena škola, dograđena škola Pujanke, zatim zgrada u kojoj će biti smještena tri splitska fakulteta (Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet) te novi studentski dom i Studentski centar. Sve investicije donedavno su bile zapele zbog nedostatka novca ili problema izvođača radova.

Još uvijek se ne zna datum početka gradnje nove osnovne škole u naselju Pazdigrad, gdje više od pet stotina osnovaca svakodnevno putuje u druge dijelove grada.