nova era

U utorak se potpisuje nagodba, Rusi preuzimaju 47 posto Agrokora

18.06.2018 u 20:52

Bionic
Reading

Privremeno Vijeće vjerovnika glasat će o nagodi vjerovnika na sastanku u utorak, u 10 sati, a potom će nagodba biti upućena na Trgovački sud te bi se ročište vjerovnika na kojem će se održati završno glasanje trebalo održati najkasnije 5. srpnja

Procijenjena vrijednost Agrokor Grupe iznosi 21,2 milijarde kuna ili 2,8 milijardi eura, a ukupni dugovi nastali prije 10. travnja 2017. iznose 43 milijarde kuna ili 5,8 milijardi eura, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

To je oko 15 milijardi kuna manje u odnosu na iznos od 58 milijardi kuna duga o kojem je dosad bila riječ, a radi se o tome da je nagodbom u startu otpisano oko 11 milijardi kuna međusobnih potraživanja unutar Agrokor Grupe, a u ukupnu svotu “starog duga” nije ušlo ni četiri milijarde kuna novog dijela roll up kredita.

Prema informacijama ruski Sberbank i VTB banka imat će gotovo 47 posto vlasništva u novom Agrokoru, pri čemu Sberbank malo više od 39 posto, imatelji obveznica držat će oko 25 posto, domaće banke do 12 posto (pri čemu Zagrebačka i Splitska banka imaju najveće udjele), a dobavljači do četiri posto.

  • +9
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nekoliko dodatnih postotaka imat će tvrtke koje su bile financijski kreditori Agrokora, a imale su dobre i priznate kolaterale, kao Franck, Saponia, Sokol Marić i Adris, i to do četiri posto.