kupa ubrzano raste

U Zagrebu se Sava izlila iz korita, mjere obrane od poplava zbog vodostaja triju rijeka

03.10.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Zbog ozbiljnosti vremenske situacije uslijed obilnih oborina, lokalno mogućih i bujica i podizanja vodostaja, stručnjaci DHMZ-a jučer su objavili posebno priopćenje. Za sutra je izdano crveno upozorenje za više regija

DHMZ je za sutra izdao crveno upozorenje zbog obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih te urbanih poplava za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Rijeka Sava u Zagrebu izlila se već danas popodne iz korita. U 16 sati je u Zagrebu vodostaj iznosio 312 cm s tendencijom pada. U 19 sati pao je na 305 cm.

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava radi formiranja vodenog vala rijeke Save u Sloveniji.

Vodostaj rijeke Kupe ubrzano raste još od jutra. Kiša ne prestaje padati na karlovačkom području, ali ni uzvodno od grada. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 19 sati iznosio je 604 centimetra, a na snagu je stupilo i pripremno stanje obrane od poplave. Hrvatske vode procjenjuju da bi se vrhunac vodostaja trebao dogoditi u petak. Kupa bi tada trebalo dosegnuti 750 centimetara, što predstavlja razinu na kojoj nastupaju izvanredne mjere obrane od poplave.

'Već sada modeli govore da će vodostaj Kupe u Karlovcu biti iznad 800 centimetara i nastojat ćemo minimalizirati sve moguće štete. Podijeljeno je oko 10.000 vreća, još 20.000 je napunjeno, a na terenu je i 12 crpki. Očekujemo da će ujutro u Karlovcu na snagu stupiti izvanredne mjere obrane od poplave, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodavši da je palo više od 200mm kiše te da će ona nastaviti padati barem do jutra, piše KAportal.

Rijeka Sava izlila se iz korita u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic

U Karlovcu se odrađene pripremne radnje za obranu od poplave, a sve službe gradskog Stožera civilne zaštite, uključujući vatrogasne postrojbe i DVD-e su na terenu. Prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, ceste još nisu zatvorene, ali očekuje se da bi kroz nekoliko sati moglo i do toga doći.

Korana zasad raste sporije. Jači porast počeo je tek u poslijepodnevnim satima pa zasad ne prijeti obalnom području. Na području Karlovačke županije pripremno stanje obrane od poplave proglašeno je i na Dobri u Turkovićima i Lešću te na Kupčini i u sabirnom kanalu Lazina, piše Danas.hr.

  • +15
Sava se u Zagrebu izlila iz korita Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je na platformi X da su Hrvatske vode uspostavile izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja rijeke Jazmak, gdje je zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta

Kaos i u Sloveniji

Kišovito vrijeme uzrokuje dodatne gužve na cestama u Sloveniji. U Sloveniji je pao snijeg, kaos je na cestama, a ponegdje su i zatvorene zbog odrona i poplava, ali i bure.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode donijele su nalog za otvaranje ustave Prevlaka 3. listopada u 16 sati. Zbog punjenja retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, mole se stočari da na vrijeme povuku stoku iz navedenih retencija, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Zbog velikih količina oborina, aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Gračac s obzirom na to kako zaobalne i površinske vode prijete kućanstvima u naseljima koja su u nizinama, a u porastu je i vodostaj rijeke Otuče. Na terenu su snage civilne zaštite općine Gračac, vatrogasci, djelatnici komunalnog poduzeća i vodovoda, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar i predstavnici Hrvatskih voda. Zbog zamućenja vode preporučeno je potrošačima Gračaca i Lovinca da prokuhavaju vodu za piće.

Građani se pozivaju na oprez

Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji s lokalnim i regionalnim vlastima, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama, nastavlja pratiti stanje na terenu i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina. Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, pripreme se na moguće velike vode, izmjeste vrijednu imovinu na sigurno, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

Hrvatske vode pozvale stočare da povuku stoku iz retencija

Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava Sisak pozvale su u četvrtak stočare da povuku stoku iz retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, koje bi uskoro trebale biti ispunjene vodom, piše HRT.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode najavile su da će biti izdan nalog za otvaranje ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija vodom. Lonjsko polje je retencijsko područje koje brani od poplava Zagreb i središnji dio Hrvatske pa se za vrijeme visokih vodostaja otvaraju ustave i voda iz rijeka ispušta u Lonjsko polje i ostala retencijska područja. Lonjsko polje veliko je područje prirodnih pašnjaka na kojima stoka tijekom većeg dijela godine boravi na slobodnoj ispaši. Konji, krave i svinje autohtonih domaćih pasmina, npr. turopoljske svinje i konji posavci, tople mjesece provode na otvorenom. Sezonsko plavljenje je prirodan proces te je cijeli ekosustav naviknut i prilagođen na vodu tijekom nekoliko mjeseci. Na plavljenje polja naviknuli su se i stočari, ali svake se godine dogodi da netko od njih na vrijeme ne povuče krave ili konje iz polja.

Nevrijeme u Rijeci

Nevrijeme sinoć i u Rijeci. Obilna kiša izazvala je brojne probleme u prometu. Voda je podizala šahtove, vozači su se probijali kroz potopljene ulice i zaobilazili zaustavljena vozila. Bujice su tekle cestama, nogostupima i stubama, a voda je ušla i u ugostiteljski objekt u središtu grada. Jutros se vrijeme smirilo.

Na većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale su veće količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko su izmjerile meteopostaje u okolici Vižinade. Ovolika količina kiše u kratkom razdoblju prouzročila je bujične poplave na nekim lokacijama poput Novigrada i Svetog Lovreća i probleme u prometu.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca u posljednja 24 sata istarski vatrogasci imali su ukupno 21 intervenciju od toga devet na ispumpavanju vode iz prostora na Poreštini te tri na području Umaga. Osim toga vatrogasci su intervenirali na uklanjanju stabala na prometnici Livade-Buzet i kod Istarskih Toplica. - Situacija na terenu je trenutno pod kontrolom, nema većih problema niti novih dojava, a sve su naše službe, kao i uvijek, u stanju pripavnosti, poručio je Kozlevac za HRT.