skandal na euru

Ubijali su Armence, Grke, Kurde, pokušali ubiti Papu: Kakvi su to 'odredi smrti' koje slavi turska nogometna zvijezda?

03.07.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Uefa je u srijedu objavila da otvara istragu zbog 'potencijalno neprimjerenog ponašanja' turskog braniča Meriha Demirala, dvostrukog strijelca u utakmici osmine finala Europskog prvenstva protiv Austrije. Demiral je podigao prste u gestu koja se pripisuje Sivim vukovima, turskoj ekstremno desničarskoj skupini aktivnoj već više desetaka godina. Donosimo nešto više o povijesti te skupine te samog pozdrava

Iako Demiral tvrdi da nije imao zle namjere, već je samo htio poslati domoljubnu poruku, priznao je da je takvu gestu planirao, pa je mogao i malo pomnije istražiti njezinu pozadinu. Naime, riječ je o znatno radikalnijem simbolu od albanskog orla ili srpska tri prsta, koji imaju nacionalističku simboliku, no široko su prihvaćeni, gotovo normalizirani unutar skupina puno širih od navijačkih.

Turski Sivi vukovi su, naime, ekstremistička desna skupina koja ponosno stoji iza političkog nasilja potkraj 1970-tih, kad je opisivana kao 'odred smrti', koji je vodio urbani gerilski rat s ljevičarskim militantima i aktivistima, znatno prisutnijima u Turskoj u tom periodu nego danas. Osnivač organizacije je pukovnik Alparslan Türkeş, a posebno su bili orijentirani na neturske manjine koje su u Turskoj u proteklih nekoliko desetaka godina praktički protjerane ili asimilirane, poput Kurda, Grka ili Armenaca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Uyghur Turuk

Njiho najozloglašeniji napad dogodio se u gradu Maraş u prosincu 1978., kad su ubili preko 100 Alevita, pripadnika specifične grupacije unutar muslimana najbrojnije na području Sirije, poznate po liberalnim, nerijetko i ljevičarskim životnim pogledima te konzumiranju alkohola, zbog čega ih glavna struja islama posebno ne podnosi. Sivi vukovi stoje i iza masakra na najvećem istanbulskom trgu Taksim, koji se dogodio 1. svibnja 1977. na prvomajskom radničkom prosvjedu, kad je ubijeno najmanje 40, a u stvarnosti nepoznato koliko točno radnika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: On This Day

Organizirali su i više pokušaja atentata, a najpoznatiji se dogodio 1981. kad je pripadnik Sivih vukova Mehmet Ali Ağca na Trgu Sv. Petra u Vatikanu s dvama hicima pokušao ubiti papu Ivana Pavla II., koji mu je kasnije oprostio. Sive vukove povezuju i s brojnim drugim gerilskim ili mafijaškim organizacijama u Turskoj i dijaspori, a zbog njihovog djelovanja koje dio povjesničara i političara opisuje terorističkim, njihovo djelovanje zabranjeno je u Francuskoj i Austriji. Ni Njemačka njihovo djelovanje ne promatra s blagonaklonošću, pa ne čudi izjava Nancy Faeser, njemačke ministrice unutarnjih poslova, koja je nakon Demiralove geste izjavila: 'Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima'.

Simbol čest u turskoj politici

Kao i obično, kad se netko iz Europske unije uzjoguni oko turskog pitanja, reakcija vladajućeg AKP-a u Turskoj i ekipe bliske predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu je gnjevna i docirajuća. Ömer Çelik, glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i bivši turski ministar za pitanja EU-a, nazvao je UEFA-inu istragu neprihvatljivom te im posavjetovao da prvo zavire u svoje dvorište. 'Bilo bi dobro da se oni koji traže rasizam i fašizam u Turskoj usredotoče na nedavne rezultate izbora u različitim zemljama u Europi', rekao je Çelik, jasno se referirajući na rezultate nedavnih izbora u Francuskoj, ali i rastuću popularnost AfD-a u Njemačkoj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Birn

Turska politika inače nije baš nesklona koketirati sa Sivim vukovima. Iako AKP nominalno nije fašistička, već islamska konzervativna stranka, i sam Erdoğan uhvaćen je 2018. na skupu u Mersinu kako je nakratko napravio gestu Sivih vukova, a vrlo brzo ju je promijenio u simbol Rabia s četiri prsta, koji je tijekom 'arapskog proljeća' u Egiptu koristilo Muslimansko bratstvo. Mnogi su taj potez vidjeli kao podli pokušaj privlačenja nacionalističkih glasača u kamp AKP-a, pogotovo nakon što ga je u istoj kampanji ponovio kasniji turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Ipak, još više od Erdoğana znakom Sivih vukova mahala je oporba, zbog čega su u nekoliko posljednjih kampanja i oni koji su se nadali Erdoğanovom padu bili prilično suzdržani po pitanju njegovih nasljednika. Čelnik CHP-a i vođa opozicije Kemal Kılıçdaroğlu jednom je svoje pristaše pozdravio gestom Sivih vukova na putu na skup u Kayseriju za turski ustavni referendum 2017. Erdoğan je na to reagirao riječima: 'Znak sivog vuka koji je napravio čelnik CHP-a ne može se izbrisati iz mog sjećanja', dok mu je Kılıçdaroğlu odgovorio 'Mi smo također nacionalisti'.

Bilo kako bilo, dvostruki strijelac i junak turske pobjede protiv Austrije Demiral, najavio je kako se nada da će biti 'još više prilika da se pokaže ova gesta u budućim utakmicama'. Znajući njemačka tijela reda, vrlo je vjerojatno da mu to neće biti dozvoljeno, pogotovo ako nekim čudom Turska dogura do finala. Tamo bi se mogla sresti upravo s - Njemačkom.