SAM SE PREDAO

Sirijac (26) priznao da je počinio zločin u Solingenu

25.08.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Osumnjičenik za napad nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke, u kojem su u petak navečer ubijene tri osobe - žena i dva muškarca - a ozlijeđeno osam, 26-godišnji je Sirijac i priznao je zločin, priopćile su vlasti u nedjelju

Osumnjičenik se sam predao i priznao zločin, rekli su dizeldorfska policija i tužitelji u zajedničkom priopćenju. 'Umiješanost ove osobe trenutno je pod intenzivnom istragom', napisali su.

Pojedinosti daju nešto potpuniju sliku od izjave državnog dužnosnika koji je kasno u subotu navečer na njemačkoj televiziji objavio uhićenje čovjeka za kojim su vlasti tragale 24 sata od napada.

Napad, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država, dogodio se u petak navečer oko 22:30 na festivalu kojim se slavilo 640 godina postojanja Sollingena, grada u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Napad se dogodio na Fronhofu, sajmenom trgu gdje su nastupali glazbeni bendovi. Osumnjičenik je povezan s utočištem za izbjeglice u Solingenu koji je pretražen u subotu, rekle su vlasti.

Napadač je uspio pobjeći usred panike koja se proširila nakon napada. Glasnogovornik policijske uprave Düsseldorf rekao je ranije kako je iz videomaterijala vidljivo da je napadač ciljano ubadao žrtve u vrat.

Policija upala u izbjeglički centar u Soligenu Izvor: Profimedia / Autor: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

List Spiegel je, pozivajući se na neidentificirane sigurnosne izvore, rekao da je odjeća osumnjičenika bila umrljana krvlju. Policija je odbila komentirati izvješće Spiegela.

Islamska država opisala je čovjeka koji je izveo napad kao 'vojnika Islamske države' u izjavi na Telegram kanalu u subotu: 'Izveo je napad iz osvete za muslimane u Palestini i posvuda.'

Skupina nije pružila nikakve dokaze za svoju tvrdnju i nije jasno koliko je blizak odnos napadača i Islamske države. Hendrik Wuest, premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, u subotu je napad opisao kao teroristički čin.

Napadi nožem u Njemačkoj

Fatalne pucnjave i napadi nožem su relativno neuobičajeni u Njemačkoj, no vlada želi postrožiti pravila o nošenju noževa u javnosti ograničavanjem maksimalne dozvoljene dužine oštrice.

U lipnju je na smrt izboden 29-godišnji policajac u Mannheimu na skupu desnice, a ubio ga je 25-godišnji Afganistanac koji od 2014. živi u Njemačkoj. U siječnju 2023. dvije osobe su ubijene, a pet ozlijeđeno u napadu nožem u vlaku između Kiela i Hamburga, na sjeveru Njemačke, koji je počinio Sirijac.

U napadu nožem 2021. u Intercity vlaku koji je prometovao između Regensburga i Nürnberga 27-godišnji muškarac arapskog podrijetla nožem je izbo više putnika