potraga se nastavlja

ISIS preuzeo odgovornost za napad, njemačka policija privela osobu iz izbjegličkog centra

24.08.2024 u 21:02

Bionic
Reading

Islamska država preuzela je u subotu odgovornost za napad nožem na gradskom festivalu u Solingenu na zapadu Njemačke, u kojem je ubijeno troje ljudi, a više njih je ranjeno

Militantna skupina je na Telegramu objavila da je napad izveo jedan od njezinih članova 'kao osvetu za muslimane u Palestini i na svim drugim mjestima'.

Sad se čeka da obavještajne službe procijene radi li se o istinitoj tvrdnji. Glasnogovornik policije rekao je da se ISIS-ova povezanost s napadom još ispituje.

Stručnjak za terorizam Michael Götschenberg za njemački je ARD komentirao vijest da je ISIS preuzeo odgovornost za napad.

'I ranije su često tvrdili takve stvari, ponekad s pravom, a ponekad pogrešno', rekao je Götschenberg.

Napad u petak, u kojem je muškarac ubio troje i ranio osmero ljudi, dogodio se na trgu Fronhof u Solingenu gdje je trajao festival u povodu 650. obljetnice grada. Potraga za napadačem još uvijek traje.

Policija upala u izbjeglički centar, uhitila jednu osobu

Deseci policajaca večeras su upali u centar za izbjeglice u Solingenu. Njemačka policija je objavila da je uhitila jednu osobu u izbjegličkom centru. Vlasti nisu objavile je li uhićena osoba napadač.

Danas je pak priveden 15-godišnjaka koji se potencijalno dovodi u vezu s događajem.

Državno odvjetništvo ranije u subotu nije isključilo mogućnost da se radi o terorističkom napadu.

Policija upala u izbjeglički centar u Soligenu Izvor: Profimedia / Autor: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

U istragu su uključeni i djelatnici Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu koji djeluju u slučaju terorističkih napada i koji, kako je rečeno, mogu u svakom trenutku preuzeti vodstvo nad istragom.

Potraga se nastavlja

Provode se brojne policijske mjere, uključujući i pretresi na različitim lokacijama. Policija je u međuvremenu navela kako traga za mlađim muškarcem s bradom odjevenim u crno.

Na području grada danas je pronađeno više noževa, ali još ne zna je li ijedan od njih korišten u napadu. Njemački mediji ranije su izvijestili da je jedan nož pronađen u kontejneru u središtu Solingena.

'Trenutno ispitujemo i žrtve i svjedoke. Za počiniteljem napada traga veliki policijski tim', priopćili su danas iz policije.

  • +5
Napad u Solingenu Izvor: Profimedia / Autor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Tragični događaj zbio se oko 22:30 u petak navečer kada je muškarac nasumično nožem izbo prolaznike na festivalu u Solingenu, u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, u povodu 650 godina postojanja grada. Napad se dogodio na Fronhofu, sajmenom trgu gdje su nastupali glazbeni bendovi.

Glasnogovornik policijske uprave Düsseldorf rekao je kako je iz videomaterijala vidljivo da je napadač ciljano ubadao žrtve u vrat.

Šef policije Alexander Kresta rekao je da u ovom trenutku pretpostavljaju da se radi o jednom počinitelju koji nije imao pomagače.